20090709

Oseriösa zigenare skall drivas bort

Oseriösa asfaltsläggare har slagit läger i Järna: "Tidigare under dagen var de i Hölö, men efter att de skräpat ned och hotat folk jagade de boende iväg dem, bland annat med hjälp av en gödselspruta.

När LT kommer till lägret i Järna tittar några nyfikna kvinnor och barn ut, några män syns inte till. En kvinna i 25-årsåldern förklarar att det stora sällskapet är där på semester och att alla män är och letar camping. Enligt henne står de på vändplanen för att de inte blir insläppta på någon camping. Anledningen, säger hon, är att de är engelska zigenare.

Men enligt polisen i Söder tälje är de inga turister, utan oseriösa asfaltsläggare."(Hittat via Länstidningen.)Enligt uppgift har personer i Hölö hotats av de engelska zigernare som först huserade i närheten av Wijbacken och numera alltså återfinns vid Folkpool i Järna. Vad föregick detta hot, fick de bara för sig att uppsöka personal på äldreboendet eller uppstod kanske meningsutbytet när folk försökte få iväg dem? När polisen inte orkar masa sig ner till Hölö (vilket ju får betecknas som helt oacceptabelt) tar sedan några Hölö-bor saken i egna händer och såvitt framgår med hjälp av en gödselsputa lyckas detta medborgargarde få iväg zigenarna (resande är väl en mer officiell beteckning men det spelar mindre roll). Såvitt jag förstår gör sig då de medverkande Hölö-borna skyldiga till brott och jag förväntar mig att polisen har vidtagit åtgärder för att beivra det.

Så skickar vi alltså problemet (om det är så det skall definieras) vidare precis som uppenbarligen redan andra kommuner gjort. Såvitt jag förstår har dessa resande full rätt att vistas i Sverige, de har faktiskt full rätt att jobba/erbjuda sina tjänster här också. Att de när det gäller tjänsteförsäljningen fullgör sina skyldigheter torde väl vara en fråga för skattemyndigheterna här och i Storbrittanien från vilket de kommer.

Stämmer det att dessa förvägras möjlighet att bo på campingplatser så torde det väl vara ett tydligt fall av olaga diskriminering. Sköter de sig inte (men det kan man ju inte veta förrän i efterhand) kan de förstås avhysas och/eller anmälas för ev. brott.

Polisen verkar enligt artikeln veta mycket om dessa människor bland annat att de är oseriösa asfaltläggare och att de dumpar sopor (fast det gällde tydligen några andra som varit här tidigare eller...? - men zigenare är du ju förstås och de är tydligen i polisens ögon likadana allihopa). Det är ju intressant att de (polisen) har denna kunskap men ändå inte ingriper när folk rapporterar problem, för de måste väl ha orsakat problem i Hölö.

Om de nu är oseriösa asfaltsläggare - vem/vilka anlitar dem och varifrån får de sin asfalt undrar man. Är de oseriösa för att de inte betalar skatt/får betalt svart eller för att de gör ett dåligt jobb? Om de säljer sina tjänster svart är de ju i rätt gott sällskap, brukar inte vara några stora problem att hitta sådana också bland f-skattesedelinehavare.

17 kommentarer:

 1. Romer är väl ändå det vedertagna ordet?

  SvaraRadera
 2. Ja frågorna är överväldigande många, och det är utmärkt att du ställer dom. Det är sorgligt med det här fördomsfulla bemötandet, det måste ligga en djup och nedärvd skräck hos många i idyllerna, som inte låter sig esoneras med pånågra rationella grunder. Skitstövlar finns det överallt men vad hjälper det när vissa verkar ta som någon sorts rättighet att döma folk på förhand. Med polisens goda minne! Sätt ner foten nu, eller så får vi snart italienska förhållanden här också.

  SvaraRadera
 3. Det är nog en sammanblandning av ord - jag har fightats en del med de där grabbarna från Irland som lägger asfalt och sten, och de säger att de är "travellers", dvs det vi Sverige kallar "resande". Men eftersom vi i Sverige inte fattar detta - vi har ju nästan inga resande längre, sa samma gäng att de var "gypsies".
  När jag undrade om de var "romer" garvade de bara och sa "no,no,no gypsies". De gjorde tydligen skillnad själva.
  Dessutom - det kan bli hyfsat svårt när mina finska vänner fortfarande kallar sig själva zigenare
  Jag kan inte klistra in några länkar men kika på Wikipedia om Resandefolket eller Irish Travellers

  SvaraRadera
 4. Här sprutar ett medborgargarde med polisens goda minne kresatursskit på människor med en dyngspridare och då engargerar vi oss etymologiska och språkliga krumbukter. Oavsett om det är romer, zigenare,resande travellers eller fan och hans mormor så handlar det om människor! Det händer en vanlig julidag i Sverige och sossar håller käften. Det är ju så att maningte tror sina öron och ögon.

  SvaraRadera
 5. Nä, jag har nog fan engagerat mig i det där. Det finns ett rejält mått av både kriminalitet och misstänkt människohandel i det här. SvD har skrivit om det, och problemet är inte nytt heller.
  Men i mina ögon är det här främst en polisiär fråga. Men det går fortfarande inte att klistra in länkar i kommentarsfältet - har du stängt av det Peter?

  SvaraRadera
 6. Calle, det jag avser och reagerar på är att ett antal ortsbor sprutar kreaturdynga på människor utan något annat motiv än att de är främlingar. Har du andra kunskaper så borde du kanske delge dem, och om det handlar om människohandel så är det ju lagstridigt och därför en fråga för polis och domstol, inte för medborgargarden.

  SvaraRadera
 7. Jag delar förstås Anders uppfattning - oerhört att detta inte vållar starka protester. Självklart är det som Calle påpekar en polisiär fråga om brott har begåtts - här verkar det ju vara gardisterna som borde lagföras i första hand.

  Faktiskt oerhört obehagligt.

  Calle - jag har inte stängt av någonting men har å andra sidan inte full koll på vad jag borde ha ställt in - får kolla upp det. Vad händer om man klistrar in länk?

  SvaraRadera
 8. Om resande från UK kommer hit och använder olika metoder som polisen säger är olagliga så skall vi reagera mot detta. Samma sak om romer kommer hit och försöker sälja falskt guld. I bägge fallen vill jag inte ha in dom på min tomt. Men tydligen är jag rasist enligt blogginnehavaren.

  SvaraRadera
 9. John, ingen har väl rätt att vistas på din tomt utan ditt medgivande. Däremot har resande från andra EU-länder ( i princip också om de kommer från andra länder) självklar rätt att vistas i landet utan att bli trakasserade. Om de begår brott skall polisen självklart ingripa. Däremot skall varken du eller polisen anta att de begår brott eller behandla dem som om de kommer att göra det bara för att de råkar tillhöra en viss grupp - och ja om du gör det är du rasist enligt vedertagen definition.

  SvaraRadera
 10. Du är en sann socialdemokrat.
  Amen.

  SvaraRadera
 11. John - om att upprätthålla respekten för de mänskliga rättigheterna, som ju accepterats av i princip alla genom FN och Europarådet, gör mig till en sann socialdemokrat så mottar jag ditt konstaterande med oerhörd stolthet. Nu hoppas jag innerligt att detta också är något som också de flesta icke-socialdemokrater i vårt land gör.

  SvaraRadera
 12. Men snälla Peter. När en viss grupp människor återkommer år efter år och hotar sin omgivning, gör undermåliga arbeten och därmed lurar folk på pengar samt skräpar ner något så frukstansvärt att det är ett mindre miljöproblem då är det väl inte så konstigt att folk reagerar. Alla EU-medborgare är som bekant välkomna att erbjuda sina tjänster här, men det förutsätter att de beter sig på ett civiliserat sätt. Annars kommer de självklart råka ut för folkets ogillande. Detta gäller vilken näringsidkare som helst. Svensk medborgare eller inte, etniskt nordisk eller inte. Försök inte göra det här till en rasfråga, snälla Peter.

  SvaraRadera
 13. Anders (som föredrar att vara anonym tydligen), det finns uppenbarligen inga bevis för att det är samma människor (eller tror du det för att de har ett typiskt utseende), enligt de uttalande LT citerar från polisen finns inga anmälningar om undermåliga arbeten, det är för övrigt inte ens helt klarlagt såvitt jag har kunnat se via press att de som körs bort verkligen är det som man nu kallar oseriösa asfaltsläggare,

  Jag tog heller inte upp rasfrågan förrän någon i en kommentar gjorde det. Därefter har jag funderat över retoriken som LT har och kan konstatera att man använder begreppet oseriösa asfaltsläggare synonymt med zigenare/resande/romer (oklart vad de själva vill kalla sig i detta fall) och därmmed kan understödja förföljelse av dessa oaktat om de hunnit skräpa ner eller inte.

  Det vi måste fråga oss är förstås 1) om de ges möjlighet att bo under ordnade former t.ex. på campingplatser, 2) om det uppgivna hotandet är deras naturliga uppträdande eller möjligen skulle kunna vara en följd av det bemötande de får, 3) hur man kan beivra ev. brott som de tydligen anses begå - nedskräpning, lurendrejeri m.m. - det senare förstås en fråga för polis och åklagare, inte för "folk" som reagerar.

  Jag har för övrigt inte ifrågasatt folks rätt att reagera, däremot samma folks rätt att hota med gödselspridare. Möjligen tror jag att jag ifrågasätter folks reaktioner baserade på ett (och också ditt) antagande om att "en viss grupp återkommer ... och hotar...". Det betyder antingen att folk (och du) alltså känner igen människorna vilket jag starkt betvivlar eller att ni gör er skyldiga till att betrakta människor av visst utseende och beteende (camping på allmän eller privat mark i grupp) som varandes mer eller mindre kriminella utan att deras skuld prövats. Jag vet inte vad du kallar detta?

  SvaraRadera
 14. Jag håller fullständigt med om att det är för jävligt och fullständigt oacceptabelt att använda gödselspridare mot medmänniskor. Det är att ta lagen i egna händer och definitivt något som polisen borde utreda och lagföra.

  För mig är det helt obegripligt hur man kan döma individer man inte känner efter något slags grupptillhörighet som man vet föga eller ingenting om.

  Romer och resande har systematiskt förföljts och hållits utanför majoritetssamhällen i Sverige såväl som i andra länder. Det har pågått i århundraden, är skamligt och borde naturligtvis genast upphöra. Det finns inga logiska invändingar mot detta.

  SvaraRadera
 15. Märkligt! Lokaltidningar har oändligt många reportage om långliggarecamping,där alla är som en stor familj och lever tillsammans hela sommaren. Men det är ju svenskfödda, det! Och det blev många insändare i tidnngar, när vissa campingar förbjöd tonåringar i grupp att campa runt midsommar - då skulle man inte döma förrän i efterhand.
  Och inte minst viktigt: vem levererar varorna, vem vill ha jobbet utfört - svart naturligtivs? Om ingen vill köpa de stulna varorna, skulle inte många inbrott bli av! Många är hälarna!
  Att sprida gödsel mot någon är verkligen ett brott som polisen bör titta på.
  Tack Peter för att du tog upp detta!

  Ingridcarlsson.motala

  SvaraRadera
 16. Tydligen gäller andra måttstockar om skumraskverksamhet utförs av ”skyddsvärda” minoriteter. Då skall det genast ifrågasättas om det över huvud taget existerar och omfattningen förringas och man skall snarast tyckas synd om de som sysslar med detta och måna om mer om deras ”rättigheter” än om offrens som snarats är de som skall misstänkliggöras för att ha dunkla motiv och utredas av polisen. Reaktionen hade nog varit en annan om det rört sig om etniska svenskar som sysslade med dessa svindlerier och organiserad kriminalitet i mångmiljonklassen, enl. SvD omsätter de 23 miljoner per år i Sverige (om jag minns rätt) och styrs av kriminella nätverk på Irland och i Storbritannien. Man stjäl bl.a. material/verktyg, utför undermålliga arbeten, om man inte helt enkelt tar förskottet utan att göra något alls, och utnyttjar både förståndshandikappade och arbetare som luras eller hotas in i verksamheten där utlovad lön oftast uteblir.

  Det som är mest upprörande är att polisen uppenbarligen inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att stävja detta. Om staten inte uppfyller sina åtaganden gentemot medborgarna så har staten absolut ingen rätt att kräva att medborgarna skall uppfylla sina åtaganden gentemot staten och medborgarna är då i sin fulla rätt att ”ta lagen i egna händer”. De som skall kritiseras och ställas till svars här är staten och polisen, inte de som tvingas freda sig själva när man inte får någon hjälp från myndigheterna!

  Har dessutom full förståelse för campingägare som inte vill ha ”problemgrupper” på sin camping, de är ingen offentlig verksamhet utan en kommersiell och då vill man inte ha folk där som riskerar att skrämma bort andra kunder genom att ge stället dåligt rykte.

  SvaraRadera
 17. ja det sant att det fins dåliga romer. men det fins dåliga svenskar det fins follk dåliga i hella värden å bra follk.men ni pratar om sverige hur många pedofiler har ni i sverige. hur många svenskar gör brädregeri för miljoner ,men om gud skulle vara i ert liv jesus kristus skulle ni säga något annat men se till backa i tiden vad köpte tyskana ......från sverige, men tyvär kommer en tid då många kommer att ångra då gud kommer man ska älska alla goda mänskor å inte se vad den ene andre gör å döma andra.

  SvaraRadera

Även om det förstås är tillåtet att lämna anonyma kommentarer så uppskattar jag om du anger namn i där för avsett fält.