Gadgeten innehöll ett fel

20090726

Morian versus Södertälje

Kom ut nu, Södertälje!: ""De flaggriktlinjer som finns ska ses över", är det officiella svaret från de styrande socialdemokraterna i Södertälje när centerpartisten Tage Gripenstam föreslår att regnbågsflaggan ska tillåtas pryda kommunens fastigheter i samband med Pridefestivalen.

Det är förstås ett väldigt fegt svar. Inte minst eftersom Gripenstam enligt uppgift väckt frågan i en interpellation redan förra året, och då fått samma svar som nu.

I Södertäljes kommunfullmäktige finns det ett starkt motstånd mot regnbågsflaggor på kommunens byggnader, från nationaldemokrater, sverigedemokrater, kristdemokrater och moderater. Det officiella skälet tycks vara att Pride "är en festival i Stockholm och hänger inte ihop med Södertälje", och "Hela Sverige kan inte flagga för ett evenemang i huvudstaden". En dålig ursäkt, då Pride firas på många håll och vid olika tillfällen."

Reagerade lite på Morians inlägg som tycks insinuera att Södertälje väljer att inte flagga med regnbågsflaggor medan Pride pågår i Stockholm på grund av motstånd från högerparter och feghet från socialdemokrater. Min bild är att Morian här är helt fel ute - kanske förledd lite av DN:s artikel. Okunnigheten återspeglas ju t.ex. när Morian hävdar att sverigedemokraterna skulle tillhöra motståndarna. Det kanske partiet gör nationellt men eftersom de aldrig besatt några platser i fullmäktige (de fick 2 mandat men hade inga kandidater) så bjuder de ju där ytterst begränsat motstånd.

För mig som Södertäljebo (om än inte stadsbo) så är det självklart att kommunen inte skall flagga vid evenemang som annordnas annorstädes - faktiskt alldeles oavsett ändamål. En princip jag hoppas Lago kommer att stå upp för. Om man får tro DN-artikeln så flaggar ju inte heller Stockholms stad - arrangörerna av Pride har köpt flaggningen och håller med flaggor. Varför alltså Morian lånar sig till att bli populisten Tage Gripenstams banérförare är lite obegripligt.

3 kommentarer:

 1. Peter, min uppfattning är att Pride är mer än en Stockholmsangelägenhet. Och frågan förtjänar vettigare svar än kommunala riktlinjer om flaggning.

  SvaraRadera
 2. Så du hävdar alltså att Stockholms stad (där manifestationen anordnas) skall slippa undan genom att Pride köper flaggning medan andra kommuner i hela landet skall "tvingas" flagga evenemanget på egen bekostnad och för att demonstrera kommunledningens stöd till Pride i Stockholm - trots att det alltså anordnas Pride lokalt runt om i landet vid andra tidpunkter????

  Ursäkta men det blir faktiskt bara värre....

  SvaraRadera
 3. Ett par % ingår i HBT begreppet.
  Det är för få för att flagga.
  Lobbyism får inte löna sig.

  "Förr inte så länge sen var det
  förbjudet att vara homosexuell.
  Snart kanske det blir förbjudet
  att inte vara det."
  /John Apse

  SvaraRadera

Även om det förstås är tillåtet att lämna anonyma kommentarer så uppskattar jag om du anger namn i där för avsett fält.