20090714

Nyhetstorka - LT letar flera månader bakåt i tiden

Tom Tits vd säger nej till skola: "Det blir ingen skola på Tom Tit. Trots klartecken från Skolverket säger företagets vd nej. Tom Tits grundare Klas Fresk är kritisk till det nya beslutet.

I över fem år har Tom Tits grundare och före detta vd drivit frågan om en skola i Tom Tits regi. Både Skolverket och Regeringsrätten har gett grönt ljus till den nya skolan, men företagets nya vd Lena Engelmark-Embertsén ändrar nu inriktning. Hon menar att Södertälje kommun inte behöver ytterligare en skola.
– Vi vill istället fokusera på att vara en resurs för hela kommunen, säger hon."(Hittat via LT.)Jakten efter nyheter tar sig lätt parodiska proportioner. Idag kan vi alltså läsa i LT (som ju alltså inte bara är dagen efter) att Tom Tits vd säger nej till att starta skola i bolagets regi. Det meddelade samma bolag i början av maj i form av ett pressmeddelande - det är dessutom inte ett beslut som tagits av vd Lena Embertsén själv utan hon har hela styrelsen bakom sig i detta.

Sen har man jagat upp den fd vd:n Klas Fresk och fått honom att göra ett oövertänkt yttrande när det gäller de ekonomiska förutsättningarna. Ville man vara elak skulle man kunna säga att han därmed demonstrerar en av sina svagare sidor. Vi utredde frågan rätt grundligt inför styrelsens diskussion, bland annat just de ekonomiska frågorna. Eftersom en skola kräver a) omfattande förberedelsearbete och b) omfattande investeringar i lokaler m.m. så kunde vi konstatera att bolagets ekonomi inte tillåter en sådan satsning (skulle möjligen gå om antingen kommunen eller Telge-koncernen ställde upp med ett icke oväsentligt antal miljoner.

Att det sedan är betydligt rimligare att satsa (långt mindre kostsamt) på att bidra till att alla elever i Södertälje kommuns skolor får en förbättrad undervisning i naturvetenskap och teknik - vilket också var den allmänna meningen i styrelsen där t.ex. Scania och KTH är representerade väger förstås också tungt.

4 kommentarer:

 1. Vi måste ha missat det ursprungliga pressmeddelandet, jag känner i alla fall inte igen det och har någorlunda bra koll på vad som kommer in i vår redaktionsmejl. Det här är en fråga vi bevakat länge så det är konstigt i så fall att vi inte hakade på från start. Men av någon anledning har vi alltså missat det och det är ju inte bra, det håller jag med om.

  Men precis som jag skrev på Twitter - hellre att vi skriver om det sent än aldrig.

  Och att Klas Fresk får ge en kommentar är väl knappast så konstigt - han har ju drivit frågan från start.

  Tycker personligen det är synd att du väljer en så negativ ton och negativt ordval i ditt inlägg. LT jagar varken efter nyheter eller fd vd:ar - det händer tillräckligt mycket i Södertälje för att vi ska kunna fylla tidningen dag efter dag.

  SvaraRadera
 2. Kanske skulle ni kolla i LT för att hitta nyheten när den var en sådan - prova Ingen skola på Tom Tits.

  Inga invändningar - som framgår i mitt inlägg - mot att Klas Fresk får uttala sig, det var innehållet dvs honom jag riktade min kritik mot. Möjligen borde er reporter kollat upp de ekonomiska förutsättningarna och själv satt hans uttalande i perspektiv.

  Ursäkta min negativa ton, avsett att provocera förstås, men det är också så att LT inte tillhör de tidningar jag har särskilt höga tankar om - jag har större krav på både journalistisk praktik och på digital närvaro. det förra är du ju del av, det senare har du säkert begränsade möjligheter att påverka.

  SvaraRadera
 3. Ojoj, ja det var inte bra att vi haft nyheten förut. Pinsamt!

  SvaraRadera
 4. Shit happens, som man brukar säga. Egentligen mest synd om Tomas Karlsson som, antar jag, på grund av att ni bara fått (bett) om kommentar från Klas Fresk tycks tro att han har något slags inflytande fortfarande. Det är skulle jag vilja hävda bara LT som ger honom en roll.

  SvaraRadera

Även om det förstås är tillåtet att lämna anonyma kommentarer så uppskattar jag om du anger namn i där för avsett fält.