Gadgeten innehöll ett fel

20090728

Laakso briljerar

Riktigt kul att läsa Laakso idag. Han har förståt något som jag också länge hävdat - man skall kunna leva på sin lön, man skall kunna försörja barn på en heltidslön. Att kapitalets behov av arbetskraft har omformats till en politik som tvingar lågavlönade att söka bidrag, tvingar familjer att dubbelarbeta och söka bidrag och omöjliggjort eget sparande för en icke oväsentlig del av befolkningen är egentligen absurt.

Kan alla leva på sin lön?: "Om löneutvecklingen följt samhällsutvecklingen samtidigt som normen förändrats på så vis att kvinnors förvärvsarbete varit som den är idag hade en familj klarat sig på två deltidslöner, en ensamstående hade klarat sig utan bidrag på en heltidslön och om en familj valt att ha två heltidsarbeten hade familjen kunnat spara undan upp emot 1 heltidslön om året om man velat. Det bespottade uttalandet från Anne Vibble om att alla borde ha en årslön på banken (vilket borde vara en arbetarklassmålsättning) skulle kunna förverkligas på mycket kort tid."

2 kommentarer:

 1. Är det inte vanligare med arbeten inom ”offentlig sektor ”där det inte går att leva på sin lön (än i privat)?

  Vill SAP påbörja förändringen så har de alla möjligheter.....SAP var ju inte allt för ”vassa” under Kommunals strejk.

  // Tomas Andersson

  SvaraRadera
 2. Nu har jag inte bilden fullständigt klar för mig men det finns såvitt jag vet människor i såväl offentlig som privat tjänst som rimligen kan anses ha så låg lön att den egentligen inte går att leva på. Bara några exempel: vårdpersonal (undersköterskor, hemtjänst m.fl.), butiksanställda, städare

  Visst finns stora grupper inom offentlig sektor (och mitt parti verkar inte direkt på hugget, riktigt konstaterat) men detsamma gäller privat sektor. Gemensamt för båda sektorerna är att det är lågutbildade kvinnor och/eller människor med ovanliga namn som utgör stommen.

  SvaraRadera

Även om det förstås är tillåtet att lämna anonyma kommentarer så uppskattar jag om du anger namn i där för avsett fält.