Gadgeten innehöll ett fel

20100502

LO-basen till attack

LO-basen till attack mot Lavallagen - DN.se: "– Vi kräver lika lön och villkor när man arbetar i Sverige, oavsett från var man kommer och oavsett vem som är arbetsgivare, sade LO-basen och avbröts av en applåd."

Det här kravet som alltså Wanja Lundby-Wedin uttryckte, framfördes också vid 1 maj-firandet i Södertälje. Fick mig att fundera - om alla som arbetar i Sverige skall ha lika lön och villkor måste väl samma princip gälla omvänt dvs när svenskar jobbar i t.ex. Litauen skall de litaiska avtalen gälla, eller missar jag något?

Och - innebär inte principen i praktiken att det egentligen enda möjliga konkurrensmedel utländska företag har - lägre priser - försvinner vilket väl helt enkelt ger svenska företag ensamrätt, dvs principen är uttryck för ett slags protektionism.

2 kommentarer:

 1. Du har helt rätt i din reflektion.

  Vi får väl även be Wanja att se till att vi inför importskatter på alla produkter så det tar ut alla tänkbara fördelar med att ha annorlunda lönesystem i andra länder. Det är ju inte "rättvist" att det går att producera en produkt för X kronor i t.ex Kina om det kostar 5X att producera den i Sverige.

  Jag tror Wanja hör hemma antingen i ett extremt vänster eller ett extremt högerparti som vill bygga en mur kring Sverige och dess folk ...

  Hennes tanke om att alla ska ha lika lön och villkor låter ju bra om det är Wanjas lön jag kan få och Wanjas pensionsvillkor ...

  SvaraRadera
 2. Frågan är emellertid rätt komplex. Själv tycker jag t.ex. att svenska fackföreningar rimligen bör ha rätt att organisera också anställda vid utländska företag. Lika rätt bör de i så fall ha att förhandla om villkoren för sina medlemmar. Frågan är om man kan tänkas ha något undantag från en sådan regel - hur lång tid jobbet förväntas ta t.ex.

  Så även om jag som ovan finer det lätt att hitta den logiska kullerbyttan man måste göra för att bygga "skyddsmurar" oavsett form så är det lika lätt att förstå att arbetare också i vårt land måste kunna slåss mot lönedumpning.

  SvaraRadera

Även om det förstås är tillåtet att lämna anonyma kommentarer så uppskattar jag om du anger namn i där för avsett fält.