20100506

Greklands sak är vår

Generalstrejk och demonstrationer i Grekland | Svensson: "Alla nedskärningar i de offentliga utgifterna måste stoppas- stoppa ”pensionsreformerna”, hälsa och utbildning är inte till salu.

En garanterad rätt till arbete och ett offentligt program för gröna arbeten, industrier för förnyelsebar energi, och för renovering av alla privata och offentliga byggnader för att minska koldioxidutsläppen.

För ett offentligt bankväsende och ett finansiellt system under offentlig kontroll.

Sluta utpeka invandrare och flyktingar som syndabockar- legalisera dem.

Nej till militära utgifter. Ta hem alla västliga trupper från Irak och Afghanistan. Skär ned de militära utgifterna och upplös Nato."(Hittat via knuff.)Det är förstås mycket lätt att känna både sympati och solidaritet med det grekiska folket som nu går ut på gatorna i kamp mot de nedskärningar som följer i staten Greklands fullständiga ekonomiska haveri. Lite lätt tragikomiskt blir det dock när man tar del av Anders Svenssons kravlista, hämtad från ett uttalande av det Socialistiska partiet. Låt oss fundera lite:

Staten Grekland saknar egna medel på grund av för låga (skatte)intäkter i förhållande till utgifterna och kan därför inte kompensera underskottet med upplåning till rimliga villkor. Euro-länderna ställer solidariskt upp med lån (vi hålller oss förstås utanför - varför hjälpa korrupta greker tycks vara Anders Borgs devis) om än efter mycken vånda.

Det Socialistiska partier kommer då på den brillianta idén att kräva att inga nedskärningar görs, vilket väl t.ex. innebär att greker fortsatt skall pensioneras vid runt 53 års ålder. De kräver vidare att alla skall ha rätt till arbete och att ett omfattande program för minskning av koloxidutsläppen skall sättas igång. Den enkla motfrågan blir förstås -varifrån den grekiska staten skall få medel för att finansiera detta? Sedelpressar?

Låt oss anta att grekerna gör revolution - de är ju nu ute på gator och torg (tyvärr och säkert helt oavsiktligt drabbades några bankanställda rätt drastiskt). Skulle det idag lösa problemet? Skulle det göra långivarna mer positivt inställda, räntorna sjunka? för om inte så har den grekiska folkrepubliken faktiskt inga pengar att betala ut till löner och pensioner, inga pengar att betala för eventuell önskad import.

2 kommentarer:

 1. Om du kastar en brandbomb in i en lokal där det befinner sig människor och kallar det "oavsiktligt", så blir definitionen av "oavsiktligt" en filosofisk fråga snarare än juridisk.

  Sverige borde givetvis stödja ett Grekland, som tar det fulla ansvaret för det som skett.

  SvaraRadera
 2. Ja när det gäller solidariteten så är väl saken glasklar, några har blivit väldigt rika på kuppen, men det där med brandbomben är jag inte överens om, antingen är gärningsmannen osedvanligt dum, ja blåst från föttern och upp, om han/hon inte kan räkna ut att möjligheten för att någon blir svårt skadad när man kastar in en molotovcoctail i ett rum. Har man haft intelligens nog för att fylla flaskan med bensin, trycka i trasan, tända den och dessutom träffat det där hålet i väggen, så har man också en intelligens som kan räkna ut konsekvenserna. I det här fallet tre döda och ett antal mer eller mindre svårt skadade.

  Jag tror inte att någon, allra minst det grekiska folket har något att vinna på att göra den här gärningsmannen till ett obegåvat miffo uppfyllt av sitt innerst inne goda hjärta.

  Det fanns många tusen andra som protesterade med samma styrka mot bankers och myndigheters roll i den kollaps som nu hela folket ska betala och jag är inte beredd att sälja ut deras kamp för en brottslings val av fel kampmetoder.

  SvaraRadera

Även om det förstås är tillåtet att lämna anonyma kommentarer så uppskattar jag om du anger namn i där för avsett fält.