20100524

2010 års viktigaste fråga

Hoppet inte ute: "Ärkebiskopens pressekreterare, Ewa Almqvist, skriver i ett inlägg i denna blogg att det fortfarande inte är bestämt hur det blir med vigselceremonin mellan Victoria och Daniel. Det enda Hovet bekräftar är att brudöverlämning är Kungafamiljens önskemål."

Helt fantastiskt. Den politiske redaktören för landets största socialdemokratiska ledarredaktion har inget bättre för sig än att ondgöra sig över att de ledande företrädarna för den mest reaktionära institurionen vi har i landet saknar respekt för den svenska kyrkans vigseltradition. Helle Klein skriver blogginlägg efter blogginlägg på temat - detta den år 2010 absolut viktigaste politiska frågan.

Att vi har val i år är förstås underordnat. Att vi har människor som utvisas till förföljelse och död är självklart underordnat. Att det finns tusentals människor som far illa, hemlösa, tvångsvårdade ungdomar, ensamstående mödrar och deras barn med flera är lika självklart underordnat.

Att en 30(+)-årig kvinna finner nöje i att bli ledsagad av sin pensionsmässige far till altaret vid sin vigsel är förstås det vi alla måste förhindra - vilken vidrig sexism hon gör sig skyldig till.

4 kommentarer:

 1. Skulle inte hon sluta och bli präst? Verkar i så fall som om hon redan har tankarna på nya jobbet. Inte ovanligt när folk går på uppsägningstid:-)

  Själv tycker jag vi ska lägga all energi på att diskutera pimpelfiske ur ett postkolonialt genusperspektiv - där har du en valvinnare!

  Ursäkta pladderkommentaren, men jag jobbar över och det börjar bli sent.

  SvaraRadera
 2. Uppskattad . detta med perspektiv på pimpelfiske skall jag verkligen fundera på:)

  Själv finner jag det intressant att vi ofta ondgör oss över när religiösa (fundamentalister kallar vi dem) kräver religionens överhöghet över politiken (samhället) men vi tycker att det är helt politiskt korrekt när politiken kräver överhöghet över religionen. Religionernas floskeltäta retorik blir ju än mer absurd när den tvingas vara "modern".

  Förlorar inte en religion vars dogmer kan anpassas till varje tid den lilla gnutta av legitimitet den en gång haft?

  SvaraRadera
 3. Allså man måste inte läsa långt i deras lilla Röda(Bibeln) för att förstå vad deras kvinnosyn är
  Hur alla "spattiga kvinnor" som hävdar motsatsen än säger så är kvinnans vilja underordnad mannen och kvinnan tige i församlingen fortfarande deras ledmotiv
  Intressant föresten det där med att det är så många kvinnor som vill bevara patriarkatet....
  Precis som du har
  jag andra intressen än hennes bröllop egentligen Men jag avrättade kyrkan och kvinnosynen för ett par veckor sedan med en högskoleuppsats ang just detta
  Hederskultur på Svenska heter den
  Mitt arbete startade i hedersmord och utvecklades genom besök i både invandrarföreningar,mansjourer och i samspråk med avhoppade teologer
  Ingen av dessa upplevde att våld var deras främsta fråga utan ojämlikheten gick som en röd tråd

  SvaraRadera
 4. Var hittar man din uppsats, Brigitta?

  SvaraRadera

Även om det förstås är tillåtet att lämna anonyma kommentarer så uppskattar jag om du anger namn i där för avsett fält.