20100529

Kommentar till "Sahlins krasch "

Sahlins krasch | Nyheter | Aftonbladet: "Den rödgröna budgetmotionen skulle peka ut en ny väg för Sverige och i otaliga debatter har Mona Sahlin fått berätta om sin och oppositionens politik.
Men Socialdemokraterna störtdyker i opinionen. I Synovates senaste mätning får partiet 32,5 procent, den lägsta siffran sedan 2005. Aftonbladet har pratat med ett 15-tal socialdemokratiska kommunalråd och en lång rad S-profiler. De pekar på fyra orsaker:

  • Den rödgröna koalitionen


  • Otydligt ledarskap


  • Interna konflikter


  • Greklandskrisen
  • "





    Möttes av braskande rubriker på Aftonbladets löpsedel idag - Sahlins krasch - och hittar en torftig artikel på samma tema på webben lite senare. Av ingressens utlovade 15-talet kommunalråd och långa rad av s-profiler blir det några futtiga uttalanden från en hendfull (varav en är Christer Isaksson - kommunalråd/s-profil?)

    Endast ett uttalande har någon egentlig substans, nämnligen Peter Akinder, politisk chefredaktör på Östra Småland, som noterat att, apropå det rödgröna samarbetet:
    "
    – Signalen till väljarna är: ”Vi kommer aldrig mer att vara ett stort parti som kan regera Sverige på egen hand.” Därmed har man reducerat sin egen betydelse."


    Själv kommenterade jag bristen på diskussion angående den strategin (alltså organiserat samarbete före val) så här:
    Själv är jag socialdemokrat – inte en enda gång har jag mött en diskussion i partiet om strategiska vägval (när det gäller samarbetsparter) inför nästa val. Inte en enda gång har jag tillfrågats vad avser min uppfattning om inkluderande av eller exkluderande av andra partier. Jag lever på 2000-talet – där förväntas såpass viktiga frågor diskuteras helt transparent så att alla kan vara med. alla kan vara delaktiga, alla kan känna att vägval vuxit fram. Från vilket århundrade partiledningen kommer vill jag inte spekulera i:-)


    (här hade jag tänkt att referera till Aftonbladets Lena Melins analys - borde ju vara intressant med tanke på den exponering den s.k. kraschen fått - men finner en rätt ointressant artikel)

    Nu tror inte jag att sossar (såväl partimedlemmar som sympatisörer/väljare) har några större problem med att partiet samarbetar med andra i regeringsställning. Vi är rätt väl förankrade i en demokratisk tradition av kompromisser och partiet har ju i regeringsställning sökt och fått stöd från både olika håll historiskt. Vad jag har svårt med är den totala brist på transparens som blir följden av organiserat samarbete inför ett val, den brutala inskränkning av människors möjlighet att på valdagen faktiskt göra sin röst hörd som sådant samarbete leder till och den brsit på egen tydlig politik som blir följden av att kompromissrna ingås utan ett faktiskt valresultat att basera dem på.

    Sen är det faktiskt så att politiken för storstäderna - oaktat vad Thomas Östros tycker - inte tillräckligt attraherar någon grupp i dessa områden.

    Skuggfinansminister Thomas Östros tar däremot kritiken med ro och menar att politiken har anpassats efter stockholmarnas plånböcker:
    – Vår politik är väldigt väl utformad för den vanlige stockholmaren som är en kärnväljare för oss.
    Ni anklagas för att gå mot vänster, kommentar?
    – Vi har verkligen arbetat för att se till att våra förslag är positiva just för stockholmarna.

    9 kommentarer:

    1. Väldigt väl skrivet, och huvudet på spiken. Det går inte att undgå att notera att det som kunde ha varit en strategisk allians mellan (s) och mp, för ett framtidsprogaram "till 2018", blev till en förlamande allians för regeringstaburetter i årets val. "Det bidde ingen rock...det bidde en tumme"

      SvaraRadera
    2. Köper den här analysen rakt av.

      SvaraRadera
    3. Slog mig just: Östros stora strategiska misstag är att - om nu framtagna förslag verkligen är anpassade till stockholmarnas plånböcker - han inte verkar förstå att politiken skall tilltala människors drömmar, möjliggöra och i ett något kortsiktigare perspektiv hantera människors upplevda problem.

      Exempel: även om fastighetsskatten bara kommer att direkt påverka ett fåtal så signalerar den att den något större grupp som ligger straxt under gränsvärdet antingen mycket snart kommer att hamna där eller så rycker man undan deras dröm om att byta upp sig boendemässigt.

      även om skattehöjningarna bara drabbar en mindre grupp så signalerar dessa på samma sätt till den betydligt större grupp som har karriärdrömmar (inkluderande inkomst över 40 000) att det inte lönar sig så mycket

      även om det inte är en mycket stor grupp som tjänar över 40 000 så är det inte jämförelsevis särskilt hög inkomst och det finns många som förväntar sig att inom något/ra år passera den gränsen - de känner sig inte extremt välavlönade

      SvaraRadera
    4. Richard Paulsen31 maj 2010 kl. 12:54

      Du glömde invandringen, skolor som bränns, polis som inte åtlyds och trakasseras liksom ambulanspersonal med mera. Moskeer och islams utbredning ser nog många som främmande för Sverige och demokrati. Man ser hellre att svenskar flyttar än stoppar invandringen av människor från vitt skilda kontinenter, som för in andra seder och inte demokratiska. Inga företag som ger jobb till svenskar. Bara svenskar som ska ordna för andra. Anna Lindhs Fond propagerar för islam i grannländer och Mellaneuropa. Man undrar varför klarar inte de länder som folk kommer hit från sig? De har ju funnits i tusentals år och borde veta hur man klarar sig. Klart att SD är ett alternativ som det är. Socialdemokraterna har upphört med att göra något åt problem.
      Skapar bara, liksom Moderatalliansen och de andra riksdagspartierna.Fängelser löser inga problem. Blir ju bara fler och fler med invandringen. Fortsatt sådan politik är en katastrof. Folk är så manipulerade och passiviserade att de röstar. Men jag är orolig att socialdemokraterna ligger illa till och vad man gör med Sverige.
      Det som man velat skapa raserar man nu med att stödja islam. Jämlikhet; Koranen 4:38.(Zettersteéns övers) Främlingsfientlighet; Koranen 5:51.Religionsfrihet och demokrati;Koranen 2:98.

      SvaraRadera
    5. Richard, är så glad att SD ändå är så marginaliserat. Den här islamofobin du vädrar mår just bäst av att vädras ut. Mot religion hjälper bara upplysning och det gäller alla religioner. Din brist på tilltro till vår kultur, vårt samhällsskick är deprimerande.

      SvaraRadera
    6. Richard Paulsen1 juni 2010 kl. 03:11

      Så du är bättre folk? Bekräftar bara det man säger om vad som sker när man kritiserar islam och läget för Sverige. Får man inte debattera samhällsfrågor längre? Vad händer?
      Europa har genomgått upplysning! Andra som inte har! Intressant hur du med den inställningen ska upplysa. Akta dig för att bli kallad islamofob om du tänker försöka bara. Jag försökte och blev just. Du avfärdade mig just nu. Rätt kränkande faktiskt. Trist att skåda en annars säkert klok person kalla sig demokrat och vara så okritisk och tilltala en granne och landsmän på sådant sätt.

      SvaraRadera
    7. Richard - har väl inte skrivit en rad som skulle kunna tolkas som om jag anser mig bättre än någon annan (hoppas jag). Religionsfrihet är en del av demokratin liksom åsiktsfriheten så jag ger alla rätt att tro om de så önskar och att propagera för sina åsikter oavsett om någon känner sig kränkt av detta.

      Har väl inte heller skrivit en rad som skulle kunna tolkas som att "man", dvs i detta fall du, inte får debattera samhällsfrågor. Jag driver ju denna blogg just för att möjliggöra just det och det enda som gäller här är att man ska hålla sig till ämnet för respektive tråd. Mitt tidigare svar till dig var inte avsett att avfärda dig.

      Eftersom du i ditt tidigare inlägg radade upp (ämnet för denna tråd är för övrigt strategin bakom det rödgröna samarbetet och brister i socialdemokratins politk i relation till alla storstadsväljare) ett antal företeelser som du tillskriver invandring/islam så uppfattar jag det - inlägget alltså -som uttryck för islamofobi. Det går som du vet att hitta lika mycket konstigheter i andra religioners urkunder som de du hämtar från Koranen. Muslimer har rätt att utöva sin religion var de än råkar bo vilket förstås inkluderar byggandet av lokaler för ändamålet. Det är verkligen inget problem. Att ge muslimer samma rätt att utöva sin religion som andra är inte "att stödja islam", är inte att "propagera för islam" - det är att försvara mänskliga rättigheter.

      Problem har vi däremot med bostadsbrist och boendesegregation, med arbetslöshet som ju är större bland nya svenskar, säkert till viss del beroende på diskriminering. Vad som kan/bör göras åt denna typ av problem - som ju leder till en känsla av vanmakt hos delar av de som drabbas - är förstås oerhört viktiga frågor att diskutera och borde varit en central del av socialdemokratins valplattform

      SvaraRadera
    8. Richard Paulsen1 juni 2010 kl. 11:50

      Peter. Tack för svar. Min avsikt var att försöka kritisera just brister. Kanske till det bättre för socialdemokratin.
      Såg på TV häromkvällen. Som vanligt. Wetterstrand och Björklund diskuterade skolan.
      Det bränns ju 500 skolor om året i landet. Har jag fel? Det sades inget om det. Aldrig hört det diskuteras. Inte tillräckligt enligt min åsikt. Istället diskuterades skolbetyg. Som man vill undvika viktiga händelser inför valet i höst. Särskilt inför val man ska visa sin inställning.
      Tror inte, att man kan jämställa religioner som görs. Islam har en annan utveckling och kommer att ha.
      Men tack för ordet.
      P.S. Märkliga bokstavskombinatoner man ska skriva innan man kan skicka. " Fisalite " var en. Skrev jag förstås inte.

      SvaraRadera
    9. Han på Östra Småland ligger nog närmast, så även Göran Johnsson, man behöver ju inte ge upp sig själv för att man ingått koalition. Utan att ha studerat det får jag en känsla av att Mp agerar mer renodlat egoistiskt i koalitionen, man får intrycket att S och även V ger många passningar till Mp men att det inte kommer speciellt mycket passningar till de andra från Mp.

      Koalitionen var minst sagt förvånande, inte minst med de urstarka opinionssiffror som S kom upp i redan i de första opinionsmätningen efter valet och som man sen låg kvar på fram till det deklarerades allians och krisen slig till. Att Alliansen behövde sin gemensamma plattform för att försöka visa sig regeringsdugliga förstår man så väl, de brukar vanligen skjuta detta i sank varje gång de får chansen att regera. S har inte haft några sådana problem överhuvudtaget, tvärtom har de ett grundmurat renommé i detta oavsett om det gäller egna eller andras väljare. Så att Reinfeldt står och orerar om att de rödgröna måste visa upp en gemensam plattform borde inte ha varit nåt att bry sig om.

      Man förstår förstås att alla gamla eurokramare har svåra tider nu när experimentet håller på att rämna och det fruktlösa receptet för att rädda euron är procyklisk politik, Fitch nedgraderade Spanien nyligen och det för den rekordstora arbetslösheten och tillhörande rekordstora arbetslöshet, och Eurobossarnas recept är en politik som kommer att göra arbetslösheten än värre. Det är sorgligt när de som säger sig vara de som representerar de många inte förstår att det som nu pågår i EU är rena galenskapen.

      SvaraRadera

    Även om det förstås är tillåtet att lämna anonyma kommentarer så uppskattar jag om du anger namn i där för avsett fält.