20100306

Bananrepubliken

Sverige är en bananrepublik: "Förtroende för det politiska systemet bygger på öppenhet. Det är därför de allra flesta sunda länder har regler kring partibidrag. Sverige framstår faktiskt som en bananrepublik när man studerar tankesmedjan IDEA:S internationella genomgång. Tak för donatorernas bidrag? Sverige: "Inget tak". Donationer från utlandet? "Inget förbud". Företagsdonationer? "Inget förbud". Donationer från företag som får uppdrag från offentlig sektor? "Inget förbud". Några andra förbud? "Inga andra förbud".
Till och med i Berlusconis Italien är partistöden reglerade.
I årets väl kommer tv-reklamen att göra premiär. Pengar kommer att spela en större roll än någonsin. Det är hög tid att Sverige upphörde att vara en bananrepublik. Så om Moderaterna vill vara samhällsbärande på allvar: gör upp med hemlighetsmakeriet!"(Hittat via Knuff.)Idag är det lätt att hålla med Expressens ledarredaktion. Man kan undra varför den kraftiga majoriteten som finns för öppen redovisning i vår riksdag inte helt enkelt stiftar en lag - det kan riksdagen göra alldeles själv om viljan finns.

Från Utsikt från ett tak (Calle Fridén) hämtar jag
I kommentarsfältet - för den som orkar med att läsa där - framkommer i vanlig ordning de vanligaste moderata invändningarna. Som då alltså inte har med sakfrågan att göra, dvs om man på minsta sätt skulle kunna ana sig till att politiska donatorer också köper sig politiskt inflytande. Istället handlar invändningarna om det gamla vanliga: Men facket då! Men sossarna då! Men Mona då!


Läs flera via Knuff

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Även om det förstås är tillåtet att lämna anonyma kommentarer så uppskattar jag om du anger namn i där för avsett fält.