Gadgeten innehöll ett fel

20100131

Ingen retorikexpert

Det här sa de – egentligen.: " Samtidigt drar hon upp sin mjuka sida när hon får frågan om Afghanistan ”Som mamma skulle jag vara orolig”. För att väcka det svenska folkets välvilja gentemot sig själv, är det skickligt att sakta men säkert lämna översittarretoriken som Sahlin har gjort de senaste tre debatterna."

Retorikexperten Elaine Bergqvist analyserar i Aftonbladet kvällens partiledardebatt. Själv är jag ju ingen retorikexpert men måste förstås ifrågasätta Bergqvist status eftersom hon gör ovanstående kommentar till det faktum att Mona Sahlin besvarar en direkt fråga på vad hon som mamma skulle göra/tänka om hennes son valde att som svensk soldat delta i ockupationen av Afghanistan. Vad skulle hon annars ha svarat? Och är det denna nivå på expertis som man uttrycker som retorikexpert måste jag kanske avråda en av mina döttrars utbildningsval.

5 kommentarer:

 1. Jag är inte heller någon retorikexpert och håller fullständigt med dig.

  /Eva

  SvaraRadera
 2. Det kan ju vara så att hon menar att ordet "mamma" har en retorisk effekt. Sahlin kunde lika gärna ha omnämnt sig som "jag".

  SvaraRadera
 3. Men det var ju just i egenskap av mamma hon tillfrågades - ytterst ledande fråga får man säga

  SvaraRadera
 4. håller med dig Peter. Sen kan man ju fundera över är varför man inte ställde en liknande fråga till exempelvis Jan Björklund och han som pappa.

  SvaraRadera
 5. Gjorde samma reflektion, Eva. Säkert är det just för att Mona är kvinna som hon får den frågan, men å andra sidan diskuteras ju den frågan ibland i USA och då är den inte könsbestämd.

  SvaraRadera

Även om det förstås är tillåtet att lämna anonyma kommentarer så uppskattar jag om du anger namn i där för avsett fält.