20100125

Vårt sverigedemokratiska land

Vi lever redan i ett sverigedemokratiskt land: "När sex somaliska flickor och en mamma dog i en brand i Rinkeby i somras skickade regeringen integrationsministern Nyamko Sabuni till begravningen.
För regeringen är sju döda, svarta kvinnor i Rinkeby en integrationsfråga. Tror ni att regeringen hade skickat Nyamko om de döda varit helsvenskar?
Journalisterna som var där och bevakade begravningen trampade på gravar, pratade i mobil under gudstjänsten, rökte och skrattade medan imamen pratade och fotograferna hade inget problem att stoppa begravningståget för att få bra bilder.
Tror ni att de hade gjort det om det varit blonda, "svenska" barn som låg i kistorna?
– Jag har aldrig sett något liknande, jag skämdes för att vara journalist, berättade en kollega som var där.
En röntgenbild av dagens Sverige."(Hittat via knuff.)En mycket tänkvärd krönika av Martin Ezpeleta. Bra kommenterat av Claes Krantz.

Men - jag ser fram emot Claes kommentarer till herrarna Alexander Bard och Jan Söderqvist drapa på Newsmill som jag nyss läst eftersom han skriver:

Det är i dessa vatten som Sverigedemokraterna bygger sin väg mot riksdagen. Precis som liknande partier runt om i Europa. Ett samhälle i upplösning är den perfekta grogrunden för missnöjespartiet på högerkanten som 1920-30 talets Europa visade.


Det är ju närmast komiskt att läsa hur Bard/Söderqvist använder en retorik som byggs upp med "guilt by association" som huvudrag från att Sahlin skulle återanvända Stalins s.k. propagandafiktion till Mussolinis totalitära stat som synonym med folkhemsbegreppet. Att de saknar en materialistisk grund för sin analys är ju dock inte förvånande dvs vilka klassintressen olika politiska grupperingar tjänar och den därmed sammanhängande indelningen i höger och vänster. På ett lite mera sansat plan instämmer jag dock i den implicerade kritiken mot delar av den socialdemokratiska praktiken som präglats och fortfarande präglas av en märklig tro på staten (det offentliga) och det finns exempel historiskt (tvångssteriliseringarna är ett sådant) på hur detta lett oss fruktansvärt fel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Även om det förstås är tillåtet att lämna anonyma kommentarer så uppskattar jag om du anger namn i där för avsett fält.