20100220

Att vara folkpartist är att vara ....

Gör IT till eget skolämne: "Många tror att svensk skola är bra på att få in IT i undervisningen. Och det finns goda exempel. Men IT är i dag inte ett ämne, finns inte i läroplanen och på många skolor lyser det med sin frånvaro. Det är lätt att tro att alla barn i Sverige växer upp med tillgång till datorer och får den vanebaserade kunskap det ger gratis. Men riktigt så är det inte.

Vi skapar nya klasskillnader om vi inte ser till att alla får samma chanser tidigt. Det gäller inte minst barn i utanförskapsområden som ofta inte har samma möjligheter som sina klasskompisar. Om den nya tekniken också ska kunna bli det verktyg för ökad demokrati som vi liberaler när en förhoppning om, så krävs att alla får chansen att vara med."





Ovanstående utspel av Camilla Lindberg är helt fantastiskt. Läs regeringens direktiv till Skolverket avseende de nya kursplanerna för grund- och gymnasieskolan. Läs regeringens förslag till ny lärarutbildning. Tillhör Camilla Lindberg ett regeringsparti - pratar de med varandra inom folkpartiet?

Andra om detta på Knuff

2 kommentarer:

  1. Hej Peter, kul att du gillade artikeln. Du undrade om vi pratar med varandra inom partiet, och det gör vi även om jag ibland känner mig som en ensam ö ute i Atlanten...Artikeln är sanktionerad av vår partiledare tillika Sveriges skolminister, så det börjar hända saker. Inom en snar framtid (slutet av mars) kommer Folkpartiets IT-grupp att presentera en rapport om IT i skolan, artikeln var en liten del av det vi kommer att presentera, som förhoppningsvis ska ligga till grund för vårt valmanifest. Jag är ordförande i gruppen och jobbar med IT-frågor inom partiet, men jag har en bakgrund som gymnasielärare. Om du har ideér får du gärna höra av dig, jag lovar att lyssna.
    Vänligen
    Camilla Lindberg

    SvaraRadera
  2. Men med tanke på ert dvs din partiledarea trackrecord så finns väl en del övrigt att önska - det har ju funnits ett otal tillfällen att dels säga något positivt överhuvudtaget (de flesta uttalanden har varit negativa till IT). dels att sätta ner foten i bland annat de uppdrag/propositioner som gällt just läroplan/kursplan/lärarutbildnming. IT nämns inte med ett enda ord i lärarutbildningspropen samtidigt som utredningen föreslog det som ett av fyra perspektiv. Lärarlyftet saknar också IT-området.

    Dock - mycket bra om också folkpartiet nu upptäckt att vi behöver en modern skola. Tre tankar så här omedelbart - en nationell IT-strategi (finns ordat lite om i Skolverkets bedömning som departementet fick 1 september), identifiera statens roill när det gäller mjuk infrastruktur på utbildningsområdet och återuppta det arbetet samt kraftsamla stödresurser t.ex. efter norsk/brittisk förebild.

    SvaraRadera

Även om det förstås är tillåtet att lämna anonyma kommentarer så uppskattar jag om du anger namn i där för avsett fält.