20100131

Ingen retorikexpert

Det här sa de – egentligen.: " Samtidigt drar hon upp sin mjuka sida när hon får frågan om Afghanistan ”Som mamma skulle jag vara orolig”. För att väcka det svenska folkets välvilja gentemot sig själv, är det skickligt att sakta men säkert lämna översittarretoriken som Sahlin har gjort de senaste tre debatterna."





Retorikexperten Elaine Bergqvist analyserar i Aftonbladet kvällens partiledardebatt. Själv är jag ju ingen retorikexpert men måste förstås ifrågasätta Bergqvist status eftersom hon gör ovanstående kommentar till det faktum att Mona Sahlin besvarar en direkt fråga på vad hon som mamma skulle göra/tänka om hennes son valde att som svensk soldat delta i ockupationen av Afghanistan. Vad skulle hon annars ha svarat? Och är det denna nivå på expertis som man uttrycker som retorikexpert måste jag kanske avråda en av mina döttrars utbildningsval.

Inventering av "var sin"-projekt

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien inventerar IKT: "IVA – Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien har kört igång ett projekt för att inventera användandet av en-till-en i Sverige. Med det uttalade målet att hålla Sverige i topp gällande IT-användandet bland myndigheter, inom utbildning och andra områden. Ett lysande initiativ som jag hoppas ger frukt och bränsle åt debatten om teknikens inträde i skolvärlden. Det känns härligt med lite mer vetenskapligt tänk kring de här frågorna. Vi vill alla kunna visa svart på vitt nyttan, nödvändigheten och vinsten med IKT.

Läs mer på projekt Ambient Sweden’s blog."





Lysande initiativ från IVA.

Grattis till Kulturbloggen!

Kulturbloggen är Socialdemokraternas mest inflytelserika blogg: "Socialdemokraternas lista toppas av Kulturbloggen, som drivs av Rosemari Södergren (och även hyser ett par andra skribenter). Kulturbloggen är inte en renodlat politiskt blogg, utan består till största del av kulturrecensioner och kulturbevakning, där de gjort sig kända för att vara snabbare och mer ambitiösa än gammelmedias bevakning. Med stor regelbundenhet blandas dock detta up med Rosmaris politiska bloggposter. Kulturbloggens läsare lär vid tillfälle ha önskat att politiken ska försvinna, men det gör den inte. Och eftersom Rosemari når längre utanför de politiska kretsarna än de flesta andra blir hennes inflytande i de frågor hon skriver om stort. Det som kanske imponerar mest är att där de andra S-bloggarna byggt upp varandra genom ett flitigt länkande politiska bloggare emellan har Kulturbloggen i hög grad gått sin egen väg och får mycket av sitt inflytande från icke-partister. Det är starkt jobbat. De som följer Politometern har också noterat det här konsekvent är en av de mest aktiva bloggarna.

"



(Hittat via knuff.)



Ranking är inte mitt favorittema, det vet alla som känner mig. Ändå är det förstås svårt att låta bli att gratulera mycket duktiga Rosemari Södergren - så här kommer några dagar sent ett stort grattis och en stor kram till Rosemari!

De tio enligt Politometern mest inflytelserika s-bloggarna är

1.Kulturbloggen (Rosemari Södergren) S

2.Peter Andersson – med rätt att tycka (Peter Andersson) S

3.Promemorian (Jonas Morian) S

4.Alliansfritt Sverige (Fem skribenter från S, V och Mp) S

5.Mitt i steget (Johan Westerholm) S

6.Erik Laakso | På Uppstuds (Erik Laakso ) S

7.In Your Face (Kristian Krassman) S

8.HBT-sossen (Alexandra och Åsa Einerstam) S

9.Claes Krantz (Claes Krantz) S

10.[S-BUZZ] (Johan Ulvenlöv) S

Själv återfinns jag faktiskt med två placeringar. Dels min riktiga blogg som av olika skäl inte fungerat under 2009, den har placering 28, och dels med denna reservblogg som återfinns på plats 72. Skrev jag bättre förr?

s-bloggarnas relativa framgång under senare tid, och Martina Lind beskriver det som en väloljad bloggmaskin, är mycket positiv. Väl att märka är dock att denna maskin bara servas av partiapparaten, inga påbud, inget censurerande. Istället tips, förhandsinformation och liknande. Sköts mycket bra med Johan Ulvenlöv som centralfigur.

20100129

Skolan som förebild

Kommunalråd för reform: "Jag heter Ulf och arbetar som kommunalråd.

I mitt arbete är det oerhört viktigt att våra anställda ser sitt jobb som ett livslångt lärande. Att jobbet ständigt präglas av kompetens- och personlig utveckling.
Så.. Ska vi nu se vart kunskap och lärande sker bäst så är det oundvikligen i skolan. Så från och med 2002 kommer vi att löpa linan ut i vår kommun. Detta för att höja kompetensen på bästa sätt bland våra anställda. Jag arbetar konkret så följande 12 punkter kommer att genomföras:

1. Allt arbete kommer att ske genom åldersindelning. Alla inom kommunen med samma ålder jobbar ihop.

2. Allt arbete i specifik åldersgrupp sker i ett rum. Ingen får vistas utanför detta rum under arbetstid, förutom på vissa angivna tidpunkter.

"





Skrivet av Micke Gunnarsson för 8 år sedan. Läs hela eller lyssna och få ett gott skratt.

20100128

Karin Ahlborg: Coop är inte ideellt

Karin Ahlborg: Coop har lyckats reta upp kunderna - igen | Karin Ahlborg | Kolumnister | Nyheter | Aftonbladet: "Priser förhandlas och omförhandlas och ingen av matkedjorna drivs på ideella grunder."





Låt mig först konstatera att jag ogillar när någon gör sig till talesman för - i detta fall - COOPs kunder. Jag är en sådan och tycker att det är utmärkt att de pressar i verklig mening vinsdrivande leverantörer. Dessutom gör det mig i detta konkreta fall ingenting om Leksandsbröd försvinner från hyllorna.

Därefter vill jag ifrågasätta Karin Ahlborgs syn på COOP. COOP ägs såvitt jag vet av Kooperativa förbundet (möjligen ihop med nordiska kamrater). Det är väl baserat på ekonomiska föreningar och det finns väl ytterst inga andra ägare än kunderna. Vet inte hur man kan definiera ideellt men något vinstintresse av det slag som ett aktiebolag normalt har finns ju inte så viss skillnad jämfört med ICA föreligger faktiskt.

20100127

Man får väl låta barnen ta in på hotell

Busslinjer avstängda på grund av snökaoset: "Också SL:s linje 785 till Skanssundet på Mörkä är indragen, åtminstone på Mörkö.
Efter 14.52-avgången, som fungerar som skolbuss för många på Mörkö, kommer bussen att vända vid Hölö kyrka. 785 kommer att gå mellan Järna och Hölö under eftermiddagen och kvällen."





Från ett regnigt Göteborg noterar jag att (det här inte blivit något oväder av den kaliber som meterologernavarnat för) men att just den dåliga väghållningen jag skrev om igår nu igen innebär inställda bussturer. Det är ju löjligt. Dels borde förstås Vägverket se till att vägarna också på Mörkö är farbara, dels kunde man ju tänka sig lite mer kompetent personal hos Nobina (däck på bussarna som är lämpliga för årstiden är ett förslag). Intressant också att man bara ställer in - hur skall 16-åriga gymnasister då ta sig hem??? De springer väl inte omkring med pengar till taxi.

Samtidigt illustrerar de problem som vädret förorsakar bland annat att kollektivtrafik inte löser alla transportproblem.

Collin kräver Claes Tingvalls avgång, ett tämligen modest krav:

"Inför jultrafiken till fjällen fick Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall utrymme i många tidningar och andra medier. Han manade till säker körning. Och han uppmanade alla att välja det han kallar ”säkra vägar”, alltså vägar med mitträcken som ska förhindra mötes­olyckor.
Men han nämnde ingenting om att han godkänt att snösvängen bygger om mitträcket till en ramp, till en katapult, som i stället för att fånga upp bilen slungar iväg den upp i luften och över till motsatta körbanan. Eller som nu i veckan – ner i ett iskallt vattendrag."

Kan inte väghållaren ploga

Vägverket har tappat kontrollen. NCC kammar in vinsten!: "• Alla har sett bilarna från snösvängen, med plogbladet fem - 10 centimeter upp i luften, som lämnar massor av snö kvar på vägbanan, och som kör med saltspridaren i högsta fart. Så gick det ALDRIG till när Vägverket skötte snöröjningen i egen regi. Men plogbladens skär kostar pengar, och de slits när de ligger an mot vägbanan. Därför en decimeter upp i luften...
••• Vägverket betalar för en vinterväghållning i Sverige som blir sämre för varje år. Entreprenörerna blir rika. Vi bilister får ta smällen"





Robert Collin har helt rätt, det är helt fantastiskt att kunna iakta den försämring av vinterväghållningen som skett i vår del av landet under de senaste 40 åren. Själv minns jag från min barndom de helt renplogade vägarna i Östergötland, och så sent som på 70-80-talet fungerade faktiskt snöröjningen tämligen väl här på Mörkö också. Sedan dess har dock det sluttande planet närmast blivit en brant utförsbacke. Sedan Peab bestått oss under några år med mycket begränsad plogning och istället salt i gigantiska mängder tänkte man vid byte av entrepenör att nu måste det väl ändå bli bättre, men icke. Numera plogas vägen från Nora-korset och ner till Oaxen med bladet just sådär en 5-10 cm över vägbanan (precis som Collin beskrivit). Numera saltas inte sträckan så den kvarvarande snön packas relativt snabbt ihop till ett isliknande täcke. Då vågar inte SLs förare köra, för sandning är en sällan sedd lyx.

Hörde Collin i en diskussion på P1 tidigare idag. Någon stackare från Vägverket försökte fruktlöst försvara Vägverkets inkompetens.

Försämringen av väghållningen gäller ju för övrigt också inom tätbebyggt område. I min barndom skottade man rent på trottoarerna. Numera tillämpas samam princip som på vägarna, plogbladet ställt så att mycket snö blir kvar med efterföljande isbildning. Helt absurt faktiskt.

20100125

Vårt sverigedemokratiska land

Vi lever redan i ett sverigedemokratiskt land: "När sex somaliska flickor och en mamma dog i en brand i Rinkeby i somras skickade regeringen integrationsministern Nyamko Sabuni till begravningen.
För regeringen är sju döda, svarta kvinnor i Rinkeby en integrationsfråga. Tror ni att regeringen hade skickat Nyamko om de döda varit helsvenskar?
Journalisterna som var där och bevakade begravningen trampade på gravar, pratade i mobil under gudstjänsten, rökte och skrattade medan imamen pratade och fotograferna hade inget problem att stoppa begravningståget för att få bra bilder.
Tror ni att de hade gjort det om det varit blonda, "svenska" barn som låg i kistorna?
– Jag har aldrig sett något liknande, jag skämdes för att vara journalist, berättade en kollega som var där.
En röntgenbild av dagens Sverige."



(Hittat via knuff.)



En mycket tänkvärd krönika av Martin Ezpeleta. Bra kommenterat av Claes Krantz.

Men - jag ser fram emot Claes kommentarer till herrarna Alexander Bard och Jan Söderqvist drapa på Newsmill som jag nyss läst eftersom han skriver:

Det är i dessa vatten som Sverigedemokraterna bygger sin väg mot riksdagen. Precis som liknande partier runt om i Europa. Ett samhälle i upplösning är den perfekta grogrunden för missnöjespartiet på högerkanten som 1920-30 talets Europa visade.


Det är ju närmast komiskt att läsa hur Bard/Söderqvist använder en retorik som byggs upp med "guilt by association" som huvudrag från att Sahlin skulle återanvända Stalins s.k. propagandafiktion till Mussolinis totalitära stat som synonym med folkhemsbegreppet. Att de saknar en materialistisk grund för sin analys är ju dock inte förvånande dvs vilka klassintressen olika politiska grupperingar tjänar och den därmed sammanhängande indelningen i höger och vänster. På ett lite mera sansat plan instämmer jag dock i den implicerade kritiken mot delar av den socialdemokratiska praktiken som präglats och fortfarande präglas av en märklig tro på staten (det offentliga) och det finns exempel historiskt (tvångssteriliseringarna är ett sådant) på hur detta lett oss fruktansvärt fel.

Digitalisera och frigör offentlig information

syneförrättning för att digitalisera kulturen: "Socialdemokraterna vill göra en kraftsamling under hela nästa mandatperiod för att ta till vara den digitala revolutionens ökade möjligheter att sprida kultur till fler.

Socialdemokraterna vill mobilisera den statliga kulturpolitiken och genomföra en syneförrättning av hur museer, bibliotek, teatrar, konsterhallar och andra gör sin verksamhet tillgänglig digitalt, samt en översyn av den digitala revolutionens effekter på kulturskaparnas inkomster och villkor. Denna satsning presenterade partiets kulturpolitiska talesperson Leif Pagrotsky idag på en träff med de fyra senaste S-kulturministrarna: Margot Wallström, Marita Ulvskog, Bengt Göransson och Pagrotsky själv.

"





Det här förslaget är helt enkelt lysande. Ska jag ha någon synpunkt så skulle det väl i så fall vara att syneförättningar behöver göras på alla områden där staten/kommunerna sitter på information som borde göras fritt tillgänglig för de som betalt den dvs skattebetalarna och för komande generationer av sådana dvs utbildningsvärlden. Vi ligger långt efter våra brittiska vänner också på detta område.

20100124

Apropå lagstiftning

Oscar Swartz :: Texplorer: Carl Bildts verkliga agenda: "Carl Bildt skriver idag 5639 tecken på SvD Brännpunkt enligt mitt ordräknarprogram. Artikel har fått titeln "Friheten på nätet måste försvaras". Det låter ju fint. Men är så mycket bluff och båg att endast ärrade politiker har mage att framföra något sådant. Sådana som har tappat kontakt med alla människor som finns utanför den egna klassen som lyxflänger mellan mottagningar och toppmöten.

Här kommer en läsanvisning:

Stryk de första 3924 tecken.
Stryk de sista 1008 tecknen.
Då återstår kärnan som utrikesministern försöker dribbla bort genom tal om elaka regimer och tal om hur härlig friheten på nätet är. Det återstående stycket sammanfattar hans - och svenska regeringens - egentliga agenda:

"Det är uppenbart att det internationella regelverket är alldeles för svagt och att de medel som finns för att säkra efterlevnaden av de regler som finns är otillräckliga. Brukarna har hamnat rejält på efterkälken i förhållande till missbrukarna.""



(Hittat via .)



Bara att hålla med Swartz som också pekar på en del ytterst märkliga polisinsatser (i Malmö och Umeå). Frågan är dock om det verkligen är så som Swartz menar att detta beror på att Bildt m.fl. tappat kontakten med människor utanför den egna klassen (vilken den nu är) - är inte ett rimligare antagande att de ytterst väl företräder de klassintressen i vars intresse det ligger att kontrollera befolkningen för att behålla makten, för att bevara rådande (ekonomiska) ordning.

USAs övervakningslagar möjliggjorde hackandet av Google

U.S. enables Chinese hacking of Google - CNN.com: "Google made headlines when it went public with the fact that Chinese hackers had penetrated some of its services, such as Gmail, in a politically motivated attempt at intelligence gathering. The news here isn't that Chinese hackers engage in these activities or that their attempts are technically sophisticated -- we knew that already -- it's that the U.S. government inadvertently aided the hackers.
In order to comply with government search warrants on user data, Google created a backdoor access system into Gmail accounts. This feature is what the Chinese hackers exploited to gain access."





Är det fortfarande någon som tror att övervakning av datatrafik inte kan missbrukas?

Jørn versus Espen - lärare versus førsteamanuens

lærerne – håret i suppen?: "For at mulig tvil om hans rett til å uttale seg om andres inkompetanse skulle ryddes av veien, brukte Andersen både i “kladden” og selve foredraget en del tid på å forklare hvor lenge det var siden han hadde sendt sin første epost og benyttet andre tjenester. Dette også for å underbygge tese 8: IKT er ikke ny teknologi, og dagens løsninger er ikke avanserte. Nei, det er nok riktig det. Jeg har selv kommet med noen hjertesukk over hvor lite nysgjerrige mange av mine kolleger har vært på hva digital teknologi kunne bety for læring og utdanning. Men det er også et faktum at den infrastrukturen våre bevilgende myndigheter har gjort det mulig for oss å operere innenfor inntil nylig, har virket svært begrensende på den pedagogiske utviklingen. Det hjelper ikke oss at BI har hatt internt epostsystem siden 1982, når elevene på min nye, moderne skole fikk 1-til-1 dekning av bærbare PC’er først i fjor. På barne- og ungdomstrinnet er utstyrssituasjonen enda verre. I det daglige arbeidet rundt omkring på skolene er dette faktisk ganske nytt, og vi som befinner oss ute i klasserommene skal drive utviklingsarbeidet for å utnytte disse verktøyene best mulig samtidig som vi skal oppfylle læreplanmål og forberede til eksamener og gjøre svært mye av det vi også gjorde før."



(Hittat via Morten Oddvik.)



Just frågan om den infrastruktur vi (i bemärkelsen skolhuvudmän, utbildningsdepartement) erbjudit är faktiskt central. Det går faktiskt inte att använda ikt vettigt om man inte har tillgång. Försök själv tänka dig att arbeta utan tillgång till verktyg!

Låt parollen vara "varsin"!!!

Medicin versus klinisk vård

Hoppla, här kommer det "socialistiska" käpphäst-kavalleriet!: "Att priserna för receptfritt hos Willys konsekvent ligger 5% under det statliga apoteksbolagets nämner man inte, att du som medlem i Coop kan handla 12% billigare förbigås med tystnad. Och det gäller både en billig Aspirin liksom en dyr Treo.

När verkligheten inte överensstämmer med teorin, då får verkligheten vika ner sig, då friserar man och suddar ut som på vilken gammal mausoleumbild från Kreml som helst. Det är trist och i längden förödande för en socialdemokrati som behöver förnyelse och förändring och ett samhälle som behöver en sådan socialdemokrati."






Tänkvärt som vanligt från herr Nilsson.

Istället för att diskutera verkliga problem ägnar vi oss (gärna) åt fullständigt bisarra "väskfrågor" och "porn star-mössor" - allt med samma engagemang.

20100123

Vad skall vi egentligen lära i en skola år 2010

Befrielsen av skolan och lärandet: "I den mån de tekniskt baserade nätverksmöjligheterna verkligen används, befriar de också från nödvändigheten att befinna sig i skollokalen hela dagarna. När skolan i en (fjärran?) framtid helt och hållet har integrerats med det övriga samhället i dessa avseenden, så kan man tänka sig att endast vissa aktiviteter sker gemensamt i en fysisk lokal, just de aktiviteter som man märker gynnas av detta. Allt annat kan ske när och var som helst, fastän under uppsikt av den som ordnar utbildningen, naturligtvis. Exempelvis skulle eleverna i mycket större utsträckning än nu kunna inta olika lärlingspositioner ute i samhället, vilka bekostas av de medel som inte längre behövs i skollokalerna. Dessa kan då reduceras avsevärt i omfattning.

Se där! En fullt möjlig utopi, i samklang med tidens krav."





Spännande inlägg där Infotology resonerar utifrån social mediers användande i lärandet. Cheryl Lempke är lite mindre visionär men använder sig av begreppet "21st century skills" för att föra ett motsvarande resonemang. Även om hon i viss mån ifrågasätter den gängse definitionen på digitalt infödda baserat på ny vetenskaplig forskning (rörande vår förmåga att göra flera saker samtidigt) så ser hon ändå att lärare idag måste vara medvetna om demokratiseringen av kunskap (kanske borde översättas med information snarare), om web 2.0s betydelse för samarbete/kollaboration och möjligheter för ökat lärande som följer av multimodal information.

Vilken kunskap man behöver kan förstås diskuteras. Cheryl Lempke konstaterar t.ex. att vi inte utvärderar/betygssätter grupparbete (annat än ev. de individuella prestationerna). Richard Gatarski utropade enligt Skolvärlden häromveckan att vi borde byta ut matten mot musik. Det följde han upp med att säga hej då till matematik. Gatarski citerar bland annat Claes Johnson som under rubriken Skolmatematiken är död - Leve matematiken skriver:
Men vårt IT-samhälle bygger ju på matematik! Inte kan man väl då bara avskaffa matematik
som ett kärnämne av samma relevans som svenska och engelska för alla elever?

Men detta är vad som nu håller på att ske, vare sig man vill det eller ej. Detta leder osökt till mitt förslag att inrätta det nya ämnet Matematik-IT, som ett övningsämne där alla elever får en viss grundkunskap som gör det möjligt att klara det dagliga livet inkl privat ekonomi, dator och web, och de elever som vill kan få lära sig mer, eller mycket mer; IT-samhället behöver sådan kompetens. För den erforderliga vidareutbildningen av matematiklärare skulle Björklunds Matematiksatsning om 525 milj kr passa som hand i handsken. Vilken injektion till svensk utbildning detta skulle kunna bli!

Vad säger Sverkers analys om ett något sådant? Vad säger de som nu ansvarar för och adminstrerar rådande katastrof?


Mot detta står ett delvis annat perspektiv, uttryckt i en av Beyond current horizons-projektets rapporter:
Second, and more fundamentally, there seems little point in attempting to educate people in systems thinking and complex systems unless they have already been educated to a minimally sufficient standard of scientific literacy and associated mathematical competence. The concern here is not with a lack of people knowing particular facts about specific sciences such as physics, chemistry, or biology. Rather, there are good reasons to worry about the increasing proportion of people seemingly incapable of making well-informed judgements about scientific (or pseudo-scientific) arguments presented to them. Basic, foundational, subject-independent, abilities to design (or critique the design of) an experiment, to know how to deal with the quantities of data that might result from such an experiment, to visualize that data, analyze it, and draw statistically rigorous conclusions from such analyses, are a set of skills that should be given a much higher priority in future revisions of UK educational curricula.

20100120

Senter for IKT utdanningen finns i Norge

Senter for IKT utdanningen: "Från invigningen av det nya norska Senter for IKT i utdanningen"





Här kan man både live (invigningen fortsätter i morgon - torsdag) och i efterhand följa invigningen. Danskarna var i alla fall närvarande. Tittar man på videon från dag 1 (som dessvärre kräver nedladdning av proproitär programvara) så kan man börja fr.o.m. den 14:e minuten då Sylvi Barman-Jenssen, centrets nytillsatta direktör - som förstås gratuleras till utnämningen - inleder. Fr.o.m. 38:e minuten kan man lyssna på en lärarstudent, Simen Lian Kleiving, som ger sitt perspektiv. Även lärarutbildningen i Norge saknar IKT ur alla aspekter. Tore Hoel kommenterade det inslaget så här:
Håpløst gammelmodig lærerstudentinnledning på #iktsenter åpningen
Möjligen en lite väl hård kritik som kanske i högre grad bör riktas mot lärarutbildningsinstitutionerna.

20100119

Journalism

Ledarbloggen - Ledarbloggen - www.sn.se: "I dagens Svenska Dagbladet har Jesús Alcalá en mycket intressant betraktelse av den famösa organhandelsartikeln på Aftonbladets röda kultursidor"





Blev uppringd av en journalist som jag tror kom från Sörmlands Nyheter - han hade googlat och funnit kombinationen av namnen Ataseven och Melkemichel i ett utdrag från min gamla blogg. Det frågan handlade om var restaurangverksamheten i Nyköping och problemet var att han inte kunde hitta mitt blogginlägg (min gamla blogg funkar inget vidare). Själv kunde jag förstås hitta artikeln (som handlade om ohemula krav på näringsidkare att agera privatpolis) via googles cachade sidor. Då jag gjort det tänkte jag vara journalisten behjälplig genom att maila det hela men minns inte/hittade inte hans namn. Däremot hittade jag SNs ledarsida och efter att ha insett att denna publikation 1) är nästan lika dålig som Länstidningen när det gäller webbpublicering och 2) tillhör "de liberala dumstrutarna" avtog min lust att leta vidare högst markant.

Inspektion för utveckling

Skärpt kontroll av skolor nödvändigt: "Det är anmärkningsvärt att de brister inspektionen har funnit, liksom skillnaderna mellan skolor, är så omfattande i ett skolsystem som har som mål att vara likvärdigt för alla elever. Mot bakgrund av detta skärper vi nu ytterligare vår modell för tillsyn. Den regelbundna tillsynen ska gå igenom alla skolor på fyra och ett halvt år. Syftet är att säkerställa att kommuner och fristående skolor ger alla elever förutsättningar att nå de nationella målen för skolan."




Höga ambitioner för den nya modellen för skolinspektion i Sverige Ann-Marie Begler presenterar. Man får hoppas att Ofsted inte varit förebild - den brittiska modellen har nyligen fått hård kritik.

20100117

För den som inte...

förstår så finns det ett visst samband mellan min kritik av Pertoft/Linder och min beundran för Brockman.

Det finns kloka kvinnor!!!

Även en söndagskväll i januari 2010 kan man låta sig överraskas:-) Allvarligt, Ann Catrin är en av mina favoriter!!

Ann Catrin Brockman, Sandviken, vid DIUs seminarium på BETT from diu redaktion on Vimeo.



Frågan är - har Thomas Johansson i Södertälje uppnått samma nivå???

Se andra intervjuer gjorda vid samma tillfälle.

Skoldebatt - om vad

Dålig skolretorik hos PJ i SvD: " Ett nytt lågvattenmärke är PJ Andrs Linder´s krönika i dagnes SvD. Jag vet att PJ älskar Björklunds skolreformer, men någon måtta i osakligheten får det väl ändå vara, eller?"





Mats Pertoft är kritisk mot PJ Anders Linders krönika om skolpolitik i SvD och sett ur hans miljöpartistiska perspektiv har han naturligtvis visst fog för sin kritik. Det intressanta är dock att vare sig PJ Anders Linder eller Mats Pertoft diskuterar det som den skolpolitiska debatten i stor utsträckning borde fokusera år 2010. Linder öppnar egentligen för det genom att referera till Globaliseringsrådet men verkar inte ha förstått att vi - när det gäller innehåll som ju är intressantare än organisation - borde ägna betydande energi åt att analysera vilka kunskaper skolan faktiskt skall bidra med (bidra till att barn och ungdomar lär sig). På utrikiska brukar det kallas 21st century skills, varav en del utgörs av digital kompetens, alltså de kunskaper, färdigheter och förmågor de behöver utveckla för att kunna bli lärande kreativa medborgare i ett alltmer digitaliserat samhälle.

Ett viktigt skäl till att debatten borde handla om just detta är att Skolverkets förslag till nya kursplaner för grundskolan just nu är ute på remiss (svar senast den 5 februari).

I början av förra veckan samlade Learning and Technology World Forum 75 ministrar och 750 experter från 60 länder. Bland ministrarna var inte Sverige representerat. Konferensen öppnades av Gordon Brown som engagerat talade både om utveckling av skolan (och behovet av att ge alla tillgång till IT) och om utbildningens roll när det gäller samhällsutvecklingen. Som en del i konferensen kunde man besöka Be very afraid - en utställning som syftar till att visa att skolan håller på att omsprungen, lämnad - när det gäller att vara källa för lärandet - av barn och ungdomar själva som hittar nya sätt, nya platser, nya områden för sitt eget lärande.

PS Tvärtemot PJ Anders Linders enfaldiga angrepp på "motståndare till .... ordning och reda" så finns det förstås ingen som är motståndare till det men självfallet olika meningar om hur det uppnås. Retoriskt är det ju dock tydligen faktiskt möjligt att med viss framgång använda sig av detta sätt att argumentera vilket ju gör diskussion rätt meningslös. DS

20100112

Sabba all kommersiell verksamhet

Påbjuden gångbana: "verkar vara vad man lyckats skylta på Saltsjögatan utanför flera butiker - vilka idioter det finns, skulle ju vara möjligt att körta in/stanna där"





Södertälje, platsen där det finns hur korkade tjänstemän som helst!!

Finns inga förmildrande omständigheter, Bara fullständig inkompetens. Sabba verksamheterna i stan så mycket som möjligt.

20100111

Kanon

Isobel kanon - konon: "1 Pride and Prejudice – Jane Austen

2 The Lord of the Rings – JRR Tolkien

3 Jane Eyre – Charlotte Bronte

4 Harry Potter series – JK Rowling

5 To Kill a Mockingbird – Harper Lee

6 The Bible (bara delar)

7 Wuthering Heights – Emily Bronte

8 Nineteen Eighty Four – George Orwell

9 His Dark Materials – Philip Pullman

10 Great Expectations – Charles Dickens

11 Little Women – Louisa M Alcott

12 Tess of the D’Urbervilles – Thomas Hardy

13 Catch 22 – Joseph Heller

14 Complete Works of Shakespeare (nja, inte kompletta, men väldigt
väldigt många verk)


15 Rebecca – Daphne Du Maurier

16 The Hobbit – JRR Tolkien

17 Birdsong – Sebastian Faulk

18 Catcher in the Rye – JD Salinger

19 The Time Traveller’s Wife – Audrey Niffenegger

20 Middlemarch – George Eliot

21 Gone With The Wind – Margaret Mitchell

22 The Great Gatsby – F Scott Fitzgerald

23 Bleak House – Charles Dickens

24 War and Peace – Leo Tolstoy

25 The Hitch Hiker’s Guide to the Galaxy – Douglas Adams


26 Brideshead Revisited – Evelyn Waugh

27 Crime and Punishment – Fyodor Dostoyevsky

28 Grapes of Wrath – John Steinbeck


29 Alice in Wonderland – Lewis Carroll

30 The Wind in the Willows – Kenneth Grahame

31 Anna Karenina – Leo Tolstoy

32 David Copperfield – Charles Dickens

33 Chronicles of Narnia – CS Lewis


34 Emma – Jane Austen

35 Persuasion – Jane Austen

36 The Lion, The Witch and The Wardrobe – CS Lewis

37 The Kite Runner – Khaled Hosseini

38 Captain Corelli’s Mandolin – Louis De Bernieres

39 Memoirs of a Geisha – Arthur Golden

40 Winnie the Pooh – AA Milne

41 Animal Farm – George Orwell

42 The Da Vinci Code – Dan Brown

43 One Hundred Years of Solitude – Gabriel Garcia Marquez


44 A Prayer for Owen Meaney – John Irving

45 The Woman in White – Wilkie Collins

46 Anne of Green Gables – LM Montgomery

47 Far From The Madding Crowd – Thomas Hardy

48 The Handmaid’s Tale – Margaret Atwood

49 Lord of the Flies – William Golding

50 Atonement – Ian McEwan

51 Life of Pi – Yann Martel

52 Dune – Frank Herbert

53 Cold Comfort Farm – Stella Gibbons

54 Sense and Sensibility – Jane Austen

55 A Suitable Boy – Vikram Seth.

56 The Shadow of the Wind – Carlos Ruiz Zafon

57 A Tale Of Two Cities – Charles Dickens


58 Brave New World – Aldous Huxley

59 The Curious Incident of the Dog in the Night-time – Mark Haddon

60 Love In The Time Of Cholera – Gabriel Garcia Marquez

61 Of Mice and Men – John Steinbeck


62 Lolita – Vladimir Nabokov

63 The Secret History – Donna Tartt

64 The Lovely Bones – Alice Sebold

65 Count of Monte Cristo – Alexandre Dumas

66 On The Road – Jack Kerouac

67 Jude the Obscure – Thomas Hardy

68 Bridget Jones’s Diary – Helen Fielding

69 Midnight’s Children – Salman Rushdie

70 Moby Dick – Herman Melville

71 Oliver Twist – Charles Dickens

72 Dracula – Bram Stoker


73 The Secret Garden – Frances Hodgson Burnett

74 Notes From A Small Island – Bill Bryson

75 Ulysses – James Joyce

76 The Bell Jar – Sylvia Plath

77 Swallows and Amazons – Arthur Ransome

78 Germinal – Emile Zola

79 Vanity Fair – William Makepeace Thackeray

80 Possession – AS Byatt

81 A Christmas Carol – Charles Dickens

82 Cloud Atlas – David Mitchell

83 The Color Purple – Alice Walker

84 The Remains of the Day – Kazuo Ishiguro

85 Madame Bovary – Gustave Flaubert

86 A Fine Balance – Rohinton Mistry

87 Charlotte’s Web – EB White

88 The Five People You Meet In Heaven – Mitch Albom

89 Adventures of Sherlock Holmes – Sir Arthur Conan Doyle

90 The Faraway Tree Collection – Enid Blyton


91 Heart of Darkness – Joseph Conrad

92 The Little Prince – Antoine De Saint-Exupery

93 The Wasp Factory – Iain Banks

94 Watership Down – Richard Adams

95 A Confederacy of Dunces – John Kennedy Toole

96 A Town Like Alice – Nevil Shute

97 The Three Musketeers – Alexandre Dumas

98 Hamlet – William Shakespeare

99 Charlie and the Chocolate Factory – Roald Dahl

100 Les Miserables – Victor Hugo

"



(Hittat via .)

Playful Learning is the answer. What's the question?

Playful Learning is the answer. What's the question?: "Education hasn't had a very good track record with innovative technologies. Mostly we ban things, then, if they don't appear to have gone away, we appropriate them.

"Education asks, when faced with most emerging technologies, a traditionally simple productivity question: "How can this new thing usefully improve what we are already doing?" Rather than asking, "What new things might we now do?". The learners' question of course has always been that latter one, hence the dissonance that technology often produces."




Träffade Stephen Heppell tidigare idag. Han har verkligen en förmåga att ställa rätt frågor. Mötte honom på utställningen Be very afraid vilket också det är en tankeväckande rubricering. Att många av oss inte har en vettig ide´ när det gäller vad som krävs av utbildning år 2010 är tyvärr uppenbart.

20100107

Jordens undergång proklamerad

Vit dvärg hotar jorden: "– Enligt den tillväxttakten vi kan härleda så kommer den vita dvärgen i T Pyxidis nå Chandrasekhar-gränsen om tio miljoner år. Jag hoppas att detta kan mildra läsarnas oro, säger forskningsledaren Dr Ed Sion till Scientific American.
"



<


Finns ju förstås ingen anledning att kritisera kvällstidningsjournalistik (om man bortser från att man måste fråga sig hur Sofia Ström, artikelförfattaren tänker). Den citerade delen av artikeln kommer allra sist. Ingenting tyder tidigare i artikeln på att detta skulle vara något annat än ett akut hot.

Det goda med artikeln är dock att det kanske kan få en eller annan att sätta klimatalarmismen i perspektiv. Jorden utsätts för betydligt större påfrestningar i det stora perspektivet än vad vi människor lyckas ställla till med.

Bättre sent än aldrig

Nej, nu räcker det.: "Man kan inte i kriget mot terrorn tillåta vilka metoder som helst.

För varje sådant steg som tas så vinner terrorn. Det demokratiska samhället med dess lagar och normer, tolerans och integritet för den enskilde individen bryts sakta men säkert ned. Terroristerna vinner. Demokratin bryts ned. Vem ska skydda individen mot staten när demokratin inte längre klarar av att skydda individen mot staten."





Kent Persson har kommit till insikt - enough is enough. Varje sådant hjärta som vinns för kampen mot urholkandet av vår demokrati och för ett öppet, demokratiskt samhälle är ett steg i rätt riktning. Men se bara hur lätt det går att provocera fram ytterligare inskränkningar i det godas namn - skicka en lättklädd man från någon stad i Afrika via någon europeisk till USA med lite sprängmedel (utan bagage, utan ytterkläder) och låt vederbörande tas omhand av medresenärerna så kan man hitta på allt möjligt roligt som t.ex. nakenskanning. Gör det vart 8:e år:

The Daily Show With Jon StewartMon - Thurs 11p / 10c
Terror 2.0 by Yemen
www.thedailyshow.com
Daily Show
Full Episodes
Political HumorHealth Care Crisis


HAX har (tror jag) myntat det begreppet "säkerhetsteater" och visst är det uppenbart att det är ett slags skådespel, om än med mycket konkreta former av inskränkningar i människors rörelsefrihet. Kolla bara på den menatlitet som präglar alltför många av dessa säkerhetsvakter som befolkar kontrolerna på flygplatserna. Hur effekltiva dessa är illustreras väl av ett klipp jag hittade hos HAX.

20100106

Maud Olofsson och kvinnorna

Lägg ner kvinnoflummet, Maud Olofsson: "Maud Olofsson borde skrota sitt flummiga kvinnoprojekt snarast."





Karin Olsson på Expressen kritiserar Maud Olofsson (fantastisk bild), i fokus ligger kampanjen för kvinnliga företagarambassadörer även om det också refereras till andra missar. Det gör också Mattias Svensson på Neo. Peter Andersson gör detsamma men mera utifrån att Olofsson av någon anledning figurerar i radioreklam från Tillväxtverket. Det finns i själva verket en hel drös med folk som från allehanda utgångspunkter ansluter sig till kritik av Olofsson, se bl.a. Knuff.

När Olofssons partikamrater skall träda till försvar blir det rätt patetiskt. Så lyckas t.ex. Hanna Wagenius få frågan att handla om huruvida statliga myndiheter får informera om sin verksamhet.

20100105

Dan Jönsson och....

Dan Jönsson: Politikermantra. Yttrandefrihet görs till en spjutspets mot terrorn.
: "Men terrorattacker drabbar nu inte vilka tecknare eller kontorsbyggnader som helst. Vill västvärlden verkligen få slut på terrorn och göra livet tryggare för danska karikatyrtecknare finns det ett enkelt recept. Man kan i så fall lägga ner krigen i Irak och Afghanistan, och montera ner det ekonomiska system som gör en liten minoritet av världens befolkning fantastisk rik på den fattiga majoritetens bekostnad.

Fast det kanske det inte är värt? Varje gång jag hör en politiker dra den om ”ett angrepp på demokratin och det öppna samhället” förstärks mitt intryck av att de politiska ledarna i väst egentligen behöver terror. Ja, att terrorn i själva verket blivit den yttersta grunden för deras ”demokratiska” legitimitet: en fiendebild att hålla upp för att dölja brist på politiska visioner.

Följderna av denna retorik visar sig nu. Jag hör personligen till dem som anser att rätten att få rita dumma teckningar trots allt är en viktig och självklar rättighet. Men efter attacken mot Westergaard vågar inga danska tidningar, inte ens Jyllands-Posten, trycka teckningarna för att visa sitt stöd. Det vore, anses det, alltför provocerande."





Jag tycker Dan Jönsson har rätt - faktiskt är rätten att rita dumma teckningar (inte trots allt utan helt och rent utan inskränkningar) en viktig och självklar rättighet. Isobel Hadley-Kamptz har invändningar mot Jönssons argumenterande men de verkar egentligen ha samma uppfattning vad gäller yttrandefriheten. Någonslags missförstånd/oklarhet verkar uppstå kring det självklara faktum att terrorism föds ur orättvis världsordning och därmed kan både förklaras och förstås om än aldrig ursäktas. Att den inte drabbar helt urskiljningslöst är ju också ett faktum men gör den inte heller försvarlig.

Att yttrandefriheten är värd att försvara och att ingen, vare sig av religiösa eller politiska (eller andra) skäl har rätt att inskränka den är självklart för varje demokrat. Därav följer, för den som inte förstår, att det inte är lika självklart för alla. Fredrik Segerfeldt har riktat ett upprop till alla bloggare som jag gärna hörsammar. Publicerar därför en av Kurt Westergaards omtalade teckningar.

Muhammedkarikatyr.jpg


Andra som hörsammat uppropet hittar du på Knuff

PS Kan någon förresten tala om för Fredrik Segerfeldt att kampen mot imperialismen, ibland förd med terroristiska metoder, började långt före 9/11, att t.ex. den amerikanska åtminstone de senaste 50 - 60 åren dominerat och destabiliserat framförallt områden där just därför religiös fanatism vuxit till sig. Att afghanska talibaner säkert minns brittiska övergrepp från 1800-talet. Tipsa honom då gärna också om att det är den rådande världsordningen som är problemet, inte specifika krig vid en given tidpunkt. DS

20100104

Tweetbloggar

#10 av tweeps som bloggar: "Jag har hittills plockat fram 107 bloggar från lika många av twittrare som dyker upp i min väg. Här kommer en hoper till. Idag är det fredag omen jag väljer att säga att mina tweepblogs är #followfriday.

@peterkarlberg hittar ofta roliga och märkliga saker som sägs. Tillhör den mer ambienta men viktiga politikerbloggosfären."





Läste deepeds (som jag följer via RSS) senaste tweeps som bloggar och fick för mig att kolla om och i så fall hur han kommenterat mig, själva projektet är lite för stort så jag har slarvläst. Resultat se ovan, lite fick jag klura på vad han kan tänkas mena med "ambienta men viktiga".

20100101

Slå inte men hur....

Varför är denne man en hjälte?: "Jag förstår ingenting. Ronald ska inte gå runt och slå barn. Punkt slut. Det är inte särskilt härligt med ungar som kallar äldre för "gubbjävel". Men det är rentav sorgligt med en vuxen människa som blir så provocerad av ett barn att han känner sig nödgad att slå honom. Jag förstår faktiskt inte vad folk menar när de tackar Ronald för att han "modigt stod upp mot buset". Stod upp? Han slog en liten pojke. Hur är det modigt?
Jag tycker nog att Ronald genom den där örfilen bevisade att han faktiskt var "en gubbjävel". Bra att han fick sitt straff. Härligt!"





Självklöart skall man inte slå barn (ingen annan heller för den delen). Frågan är dock hur mycket av annan typ av "våld" vi skall acceptera och vad göra när gränser passerats. Förstörelse av vad annan åstadkommit är en typ av våld som kan upplevas mycket "kränkande". Får man reagera och hur?

Who pays?

Aldrig förr har de fattiga tvingats betala hela krisen: "Anledningen till att börsen stigit mer efter den senaste börskraschen än vad som varit fallet tidigare är ganska säkert att denna gång så är det enbart arbetare och fattiga som fått betala priset för krisen. "





Här har vi en man som väl kallar sig socialist. Han tror att den senaste finanskrisen är den första som "betalats" av de fattiga. Tala om historielöshet!!!!

Hur blir man Gudrun med Gudrun

Gudrun är som en småtokig gammal vän: "Konkurrentpartierna borde vara rasande. Men det är de inte. Och märkligast av allt är att de inte har någon anledning att vara det.
Många politiker tragglar på, utan att märkas. Andra får ett ögonblick i ljuset och försvinner spårlöst. Några få behåller sin politiska kraft livet ut.
Men Gudrun är en alldeles egen kategori. Hon har en evig plats i ljuset, men har förlorat all politisk kraft.
En politikens Anna Book eller Kikki Danielsson. En gång sjöng de, nu bara är de.
Vi gillar dem. Vi ler.
Sedan går vi vidare."





Johan Hakelius har gjort en korrekt observation. Frågorna är dock vad säger detta om politik, om vår tid, om det parti vilket hon ledde under x antal år?