20090610

(s) fick faktiskt bara 13%

Är inte alla väljare lika mycket värda?: "I den spirande eftervalsdebatten påstår många förståsigpåare och många stockholmsbaserade bloggare att valet är en katastrof för (S) därför att vi var fjärde största parti i Stockholm. Visst, det är dåligt att det är så och inte minst är det illavarslande inför kommande kommun- och landstingsval där, men ibland finns det anstrykningar till elitism i dessa kommentarer. Som att en röst i Stockholm skulle vara mer värd än en röst i Umeå, Jönköping eller Borlänge för att ta tre exempel på orter där Socialdemokraterna går framåt."

Peter Gustavsson reflekterar över valresultatet och analyserar partiets resultat i termer av vilka som röstat. Sannolikt har han rätt. När han däremot beskyller Stockholmsbloggare (skönt dock att man har en Mörköblogg) för elitism är han ute och cyklar. Att partiet gjort ett katastrofalt dåligt val i Stockholm är problematiskt för att man inte kan få tillräckligt stöd i landet utan att en betydande andel av rösterna kommer från Stockholm. Det är enkel matematik och har ingenting med värdet på rösterna som Gustavsson försöker insinuera.

Ekonomihistoriker behöver alltså tydligen inte kunna räkna. Gustavsson skriver vidare
Alla väljare är lika mycket värda. Därför går det inte att beskriva söndagens val som en katastrof.


Lysande - när partiet lyckas mobilisera i runda slängar 13 % av den svenska valmanskåren så ser inte Gustavsson katastrofvarningen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Även om det förstås är tillåtet att lämna anonyma kommentarer så uppskattar jag om du anger namn i där för avsett fält.