Gadgeten innehöll ett fel

20090605

Vem bestämmer svaret

Osynligt parti ser ut att gå mot en seger: "Politik handlar om att ta ställning. Då kan man inte, som Marita Ulvskog, svara nja på frågan om svenskt snus ska få säljas i hela EU och inte bara Sverige. Det blir fånigt."
Man undrar över Lena Melins världsbild, apropå min tidigare beskrivna motvilja mot användande av termer från idrottens värld. Lena Melin utropar nämligen en segrare i EU-valet och då är det inte det parti som får flest röster utan ett parti som enligt en opinionsundersökning kommer att få 8 % av rösterna. Lena Melin tycker tydligen att Piratpartiet är osynligt bara för att de inte figurerar i traditionella kanaler - Melin hänger alltså inte med. Piratpartiet har mycket högre synlighet bland sina potentiella väljargrupper än något annat parti, de har (precis som Obama) en politik som engagerar och mängder med aktivister främst på nätet. Imponerande!

Men egentligen tänkte jag kommentera Lena Melins uppfattning om vilken typ av svar man får ge. Man får ju enligt citatet ovan t.ex. inte tycka att en journalists frågor är felaktigt ställda och därför svara nja på en ja och nej-fråga. Personligen tyckte jag det var flera av dessa i gårdagens debatt som var helt felformulerade. När det gäller snus kan man ju t.ex. vara för att snus borde få säljas överallt liksom annan tobak men mot att tobak får säljas alls.

Ett exempel på hur man inte får svara hittar jag i Länstidningen. Där har Thomas Johansson, utbildningsnämndens ordförande ombetts förklara varför Södertäljes skolor presterade (avser 2008) jämförelsevis ganska dåligt (i termer av elevernas betyg). Johanssons svarar att det finns flera orsaker varav en är:

Nu i krisen så ökar klyftorna ytterligare mellan rika och fattiga kommuner, de rika har råd att satsa mer på skolan

Alltså - om de elever som går ut grundskolan 2008 (vårterminen får man anta) har reöativt dåliga betyg så förklaras väl det av saker som inträffat under perioden 1999 - 2008. Den kris vi, Johansson, talar om har väl i huvudsak inträffat efter den tidsperioden.

2 kommentarer:

  1. Peter, du har med det här inlägget startat en politisk "myggsommar". Låt oss jaga dumheterna bland nyheterna och utspelen vart än de dyker upp. Lena Melins ska få gå några rundor innan hon blir kvitt den.

    Ett tag trodde jag att människor av den kalibern formade samhället, att vi får det vi förtjänar, men jag blir alltmer övertygad efter att ha valkampanjat en månad, att lenamelinare och thomasjohanssonare skapat sig själva i sin egen lilla glaskupa. Och att de aldrig fått det de förtjänar.

    SvaraRadera

Även om det förstås är tillåtet att lämna anonyma kommentarer så uppskattar jag om du anger namn i där för avsett fält.