20090604

Röstar på Evin på söndag!

Därför röstar jag på en kvinna: "Men det finns ett råd jag brukar ge, och det är att rösta på en kvinna. För vi lever i ett Europa där män väljer män. Begreppet "varannan damernas" som de flesta svenska partier utom (m) och (kd) tillämpar, är tämligen okänt i EU."(Hittat via Johanna Graf.)Jag har gjort mitt val även om jag ännu inte lagt min röst. Jag kommer att rösta på Evin Cetin. Jag gör det för att hon har rätt när hon i en artikel på Newsmill skriver:

Politiker har ofta pratat om dessa människor, men nästan aldrig med dem. Myndigheter på alla nivåer har skapat tjogtals med kortsiktiga och överoptimistiska projekt. Nästan alla är så dåligt genomförda så att riksrevisionen borde få spader. Människorna i pizza-Sverige behöver inga fler insatser i projektform. Istället behövs långsiktighet, ansvar och förståelse. Det är bäst för Sverige om barnen i miljonprogrammen får samma chans som alla andra.

*


Min kampanj har ändå blivit mest uppmärksammad för att jag har långt över hundra pizzerior som mina "valstugor". Pizzabagarna delar ut pizzakartonger med vårt gemensamma politiska budskap. De har på sig t-shirts och knappar, de affischerar och sprider foldrar. Jag har haft mängder med möten på dessa restauranger och ätit fler pizzor än jag vill nämna...

Men pizzakampanjen är bara inte en nytänkande yta, en annorlunda arbetsmetod bland många andra. Det är i högsta grad vanliga människor som själva står bakom kampanjen, varav många är anställda på pizzerior. Vi har skrivit artiklar ihop, vi delar politiska idéer, utgångspunkter och förslag. Pizzabagarna är mitt personliga och politiska nätverk.


Att hon sen inte riktigt fattat betydelsen av den kommunikationskanal som Internet utgör - hon tycks ju t.ex. tro att man inte har personliga möten i digital form utan att dessa bara kan ske vid fysiska möten - men det är rätt oviktigt i sammanhanget.

Däremot röstar jag - 54-årig man - inte på Evin Cetin för att hon är kvinna och i det avseendet är Johanna Grafs argumentering som jag citerade inledningsvis i bästa fall enfaldig. Jag skulle kunna räkna upp ett antal kvinnliga kandidater som verkligen inte bör få en röst men avstår eftersom det är politik vi talar om, i bästa fall ideologi. Minst halva valmanskåren i detta val är kvinnor - de bidrar lika mycket till mansdominansen i EU-parlamentet som männen.

Den röst man lägger i detta val är viktig för att den sänder en signal om vilket Europa vi vill ha, vilka frågor vi tycker är viktiga. Att avstå betyder faktiskt bara att man tycker att EU är oviktigt och att man alltså inte förstått betydelsen av de beslut som tas inom unionen. Att rösta fel är förstås också ett allvarligt misstag - rösten skall läggas på ett parti/en kandidat som man kan tro kommer att verka för ett solidariskt Europa, ett öppet Europa, ett Europa som ökar demokratin, ett Europa som försvara de mänskliga rättigheterna inklusive (förstås) fackliga sådana.

Erik Laakso efterlyser visioner för den europeiska unionen hos kandidaterna och pekar på denna video


PS jag höll idag på att ändra mig - fick tre i princip likalydande meddelande där jag främst reagerade negativt på namndroppandet. I alla nämndes att Evin Cetin träffat både Dalai Lama och Barack Obama - vad f-n har det med hennes evetuella valbarhet att göra undrar jag. DS

2 kommentarer:

  1. Det undrar jag också. Varenda gång jag sett henne prata inför människor och i varenda tidning har hon skrivit att hon träffat Obama och Dalai Lama. Vad har det med hennes valbarhet att göra!? Förstår inte heller varför hon nämner förorterna. Pizza-Sverige är inte Eu-politik. Ska hon prata om pizza-Sverig då är det inte EU-politik hon ska hålla på med, då ska hon bli riksdagsledamot istället.

    SvaraRadera
  2. Ok - vi är överens om det ointressanta med namndroppandet men kanske lite oense när det gäller Pizza-Sveriges relevans. Jag tror nämligen att man inte helt kan separera unions- och nationell politik, jag tror också att det är just hennes förankring i Pizza-Sveriges verklighet som gör henne till en starkare kandidat än andra. Det är ju baserat på den erfarenheten hennes politik formas och det är helt relevant också i Bryssel - det svara på frågan om vad vi skall ha EU till, vad vi vill uppnå med samarbetet i Europa

    SvaraRadera

Även om det förstås är tillåtet att lämna anonyma kommentarer så uppskattar jag om du anger namn i där för avsett fält.