20090608

Inte är PP-väljare potentiella SD:are

Väljarna i Europa visar sitt missnöje: "I Sverige har missnöjesröstandet och proteströstandet främst hamnat hos Piratpartiet som en följd av de stora diskussionerna om integritet och piratkopiering/fildelning. Piratpartiet har enligt undersökningar främts lockat unga missnöjesröstande män som i ett annat läge kunnat rösta på något annat parti."

Anders Svensson är snabb med att hitta förklaringarna till valresultaet och taggar sitt inlägg "högerextremism". Jag tror att han har helt fel. Piratpartiet har gjort ett mycket bra val på grund av att ca 3 % av den svenska valmanskåren tycker att integritetsfrågorna är så viktiga att de röstat på ett parti som bara tänker agera självständigt när det gäller just dessa frågor. Dessa väljare tycker, och med det kan jag känna stor sympati, att grundläggande demokratiska frågor faktiskt är överordnade alla andra frågor. De verkar också tycka att storföretagens profitintressen inte skall gå före enskildas mediekonsumtion. Också med det kan jag känna stor sympati.

Finns tydligen folk med samma typ av analytisk förmåga som Svensson också i mitt parti. Ann-Catrin Brockman twittrade i natt:
Blir arg o gråtfärdig över partivänner som drar slutsatsen att piratväljarna kom från SD. Vad krävs för att vi ska fatta?!

5 kommentarer:

 1. Enligt vallokalsundersökningen så är den största gruppen, dock inte majoriteten, av PP:s väljare unga män som uppgett att de normalt sympatiserar med Sverigedemokraterna. Så jag tror nog att jag och Brockman har mer rätt än ni andra. Vi har i alla fall stöd av de undersökningar som finns.

  SvaraRadera
 2. Brockman höll visst inte med. Missuppfattade citat. Udnersökningen presenterade i valvakan på TV igår.

  SvaraRadera
 3. Peter,
  högern stormar fram, nej sägarna samlas kring ytterkanten men PP är inte en del av någon svart-brun front. Tvärtom har de deklarerat att de ligger med liberaler eller de gröna. Du skriver helt rätt om det. Men risken är stor att de förlorande nejsägarna nu desperat är på jakt efter efter förklaringar och teorier som smakar gott. Jag skriver i min analys lite mer om det. http://my.opera.com/ekehog/blog/show.dml/3503428

  SvaraRadera
 4. 200 000 personer med politiskt tunnelseende har nu röstat och givit oss en en ny EU-parlamentariker. En miljonär med värderingar till höger om Moderaterna!

  Men det har ju det goda med sig att herr Engström får en ordentlig löneförhöjning …

  SvaraRadera
 5. Anders S - det första jag hörde när vallokalundersökningen refererades var att PP-väljare var något mera vänster än höger när de själva fick placera sig på skalan. Brockman och jag är nog helt överens. Skulle det ändå visa sig att en del som annars skulle röstat på SD nu lagt sin röst på PP så har de ju antingen kommit på bättre tankar eller helt enkelt inte fattat att de röstat på ettparti vars huvudfråga faktiskt är försvaret av demokratin.

  SvaraRadera

Även om det förstås är tillåtet att lämna anonyma kommentarer så uppskattar jag om du anger namn i där för avsett fält.