Gadgeten innehöll ett fel

20100421

Om Netroots

Om Erik Laakso och varför centralstyrning på nätet är dömt att misslyckas...: "Socialdemokraterna har den senaste tiden dominerat i bloggosfären, och anledningen till detta är att S har startat ett nätverk, netroots, som dom tydligen försöker centralstyra. Dom har till och med anställt personer som bara jobbar med detta nätverk. I praktiken fungerar det så att Socialdemokrater som bloggar skriver ett kort meningslöst inlägg, och lägger upp massor med länkar, allt för att knuffa upp varandras bloggar på olika rankingsidor."(Hittat via knuff.)Debatten som pågår med anledning av herr Laaksos tillbakadragande av sin medverkan i Netroots behöver hyfsas något. Jag har kommenterat frågan bland annat med anledning av Monkes tal om centralstyrning (finns också på hans blogg):

På ett sätt har dock flera missuppfattat vad Netrrots är. Det startades och har hittills fungerat som dels en bloggportal där medlemmarnas blogginlägg syns (vi ser alltså bättre varandra - finns ett annat s-märkt sådant också s-bloggar), dels, och det är uppgiften för s-buzz, att peppa progressiva bloggare genom att förse dem med information om aktuella frågor/kommande aktiviteter. Därutöver har det inom ramen ordnats en del träffar för inbjudna Netroots med ledande politiker och någon gång ockå mer workshopliknande aktiviteter. Som jag uppfattat det så sker inbjudan till dessa senare aktiviteter numera mer selektivt, dvs alla bjuds helt enkelt inte in. Oklart på vilken grund urvalet görs. Själv uppmärksammade jag detta först i samband med en träff på Bommersvik tidigare i år där flera av "veteranderna" tycks blivit utan inbjudan och nu senast när det gäller att erbjudas möjlighet att följa med på bussturné. Såvitt jag vet har det aldrig riktats några som helst krav på Netrootsare, inga order om vad man skall skriva, ingen centralstyrning i någon vettig mening av begreppet.

Länkandet mellan personer med progressiva böjelser var länga under all kritik. Både Erik, Rosemarie, undertecknad m.fl. har länge drivit denna fråga - långt före Netroots tid - eftersom vi såg att andra grupperingar var mycket duktigare på detta och därmed syntes bättre. Vårt syfte var att öka synligheten av de diskussioner om vägval som borde föras främst i det socialdemokratiska partiet.


Per Ankersjö tillhör dem som är intresserad av att höra hur det är. Tilläggas kan att såvitt jag vet så finnns det en anställd person som har som uppgift att betjäna Netroots-nätverket, nämligen Johan Ulvenlöv - vet inte om han har detta som enda uppgift.

En annan diskussion som uppstått i detta sammanhang gäller den professionalisering jag inom parantes aktualiserade igår. Hos Mark Klamberg pågår en diskussion om detta.

7 kommentarer:

 1. Rätt så Peter, jag har inte funnit anledning att försöka korrigera de uppgifterna om centralstyrning som florerar eftersom det inte var vad mitt inlägg handlade om. Men det är självklart värt att påpeka att någon sådan centralstyrning inte förekommer och att försök till detta inte ens synts till i nätverket.

  SvaraRadera
 2. jodu peter

  det har inte riktats krav på vad som ska skrivas men det skickas ut dagligen propåer om vad man kan skriva om!

  Själv blev jag förbannad på det där och bad att slippa utskicken. Min mailbox blir full ändå. Kan man inte själv begripa vad man ska skriva om, ska man inte ha en blogg.

  SvaraRadera
 3. Britta, jag har tvärtom uppskattat tipsen men ännu mer inbjudningar till workshops, möten och möjlighet att bevaka evenemang som kongress (även om jag förstås sällan har möjlighet att avsätta tiden). Valmöjligheten är viktig!

  SvaraRadera
 4. Även jag uppskattar tipsen även om jag ytterst sällan gör något av dem. Tänk jag tycker det är en styrka, en framgång att organisera sig, även på nätet;-)

  SvaraRadera
 5. Jag uppskattade verkligen tipsen (och inbjudningarna förstås), det var när de slutade komma och inte började igen trots påstötningar, som jag blev tveksam om jag ingick i något nätverk längre.

  SvaraRadera
 6. Vilka tips, vilka inbjudningar? Jag har aldrig fått något vad jag vet. Utan att dra några förhastade slutsatser av dete. Det verkar ju vara några där på netroots som uppslkattar det man skriver trots allt.

  SvaraRadera
 7. Om man är registrerad på Netroots är det meningen att man skall få mail tämligen ofta (dagligen) med tipps om vad andra skrivit om, vad som är på gång etc. Ibland får man också förhandsinfo om kommande utspel och som sagt inbjudningar till en del event. Numera undrar man ibland om det finns flera utskickslistor, dvs alla får inte allt men jag vet inte det.

  SvaraRadera

Även om det förstås är tillåtet att lämna anonyma kommentarer så uppskattar jag om du anger namn i där för avsett fält.