20100426

Maffiagängen i Södertälje

Dessa nio styr maffiagängen: "I Södertälje befinner sig Bandidos supporterklubb X-team i en infekterad konflikt med det så kallade Södertäljenätverket. Ett mord på en 25-årig X-team-medlem i julas misstänks ha varit orsaken till att en 27-åring och en 37-åring med anknytning till Södertäljenätverket mejades ner med flera skott 3 april."

Letade förtvivlat efter denna artikel tidigare idag efter att ha sett den i någonslags prasslande version. Aftonbladet uppger sig ha kartlagt "huvudpersonerna i landets just nu våldsammaste kriminella nätverk". Sen beskriver man ett antal gäng men sätter rubriken maffiagäng. Frågan är vad tidningen faktiskt granskat - nätverk, gäng eller maffia. Det senare verkar vara en ytterst tveksam beskrivning åtminstone om man skall använda någorlunda vedertagen definition av vad en maffia är. Nu gör det kanske inte så stor skillnad vilka ord man använder för att beteckna dessa grupper men tankarna styrs ju som bekant av de begrepp vi använder.

Frågan är istället på vilket sätt Aftonbladets artikel ger oss ny information - de har ju förvisso granskat frågan. Såvitt jag förstår ingenting, så vi får hoppas att det kommer uppföljande artiklar med lite mera nyhetsvärde. Polisen har ju redan i andra sammanhang planterat sin version av hur strukturen ser ut och sina antaganden om vad som ligger bakom de senaste månadernas händelser i just Södertälje. Inte ens publiceringen av namn och bild på några ledande medlemmar i vissa "gäng" innebär några egentliga nyheter även om det förstås kan framstå som "modigt" - i Södertälje tror jag rätt många redan vet vilka de är.

Lite fascinerande är det dock att finna att av 9 namngivna "maffiagängledare" så har Aftonbladet bestämt sig för att utpeka 3 som alltså kommer/verkar i Södertälje. Enligt tidningen är Södertäljenätverket:
Löst sammansatt av olika grupper i Södertälje. Ett par centralfigurer samlar övriga runt sig. De sysslar i huvudsak med inbrott runt om i landet, stöld av exklusiva märkeskläder, kokainhandel, utpressning och beskyddaravgift för krogar och beställningsjobb som att bränna bilar för försäkringspengar.


Aftonbladet uppger att polisens strategi är att försöka störa flödet av pengarna till dessa gäng. Däremot får vi inte veta hur framgångsrikt detta arbete är, inte heller satsningens omfattning. Det får vi (via LT) dock reda på när det gäller något som kallas "Love 2010" (antar det är årets Pride) där 90 av Södertäljes poliser kommer att medverka. Tillägas bör att 90 poliser väl torde ligga i häradet över hälften av samtliga.

– Det här är en populär arbetsuppgift bland många poliser, som tycker att det ska bli ett spännande uppdrag, kanske det största som inträffat i mångas polisiära karriär, säger Johan Allard, tillförordnad chef på ordningsenheten i Södertälje.


Att ta fast tungt kriminella kategoriseras tydligen inte som "det största som inträffat i mångas polisiära karaktär".

PS De utpekade herrarna borde i vissa fall förse Aftonbladet med bättre bilder:) DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Även om det förstås är tillåtet att lämna anonyma kommentarer så uppskattar jag om du anger namn i där för avsett fält.