20091206

Religion ett opium, men även religiösa har rättigheter

Maktens torn - Kultur - Expressen.se: "För det första som ett nej till politisk islam, inte till muslimer. I den meningen var det en röst för tolerans och integration, företeelser som politisk islam tillbakavisar.
För det andra var resultatet ett avslöjande av det stora gapet mellan hur det schweiziska folket och den schweiziska eliten ser på politisk islam."

Ayaan Hirsi Alis artikel, översatt av Nina Lekander, får väl betraktas som islamofobisk. Som sådan är det väl inte särskilt förvånande att den publiceras i Expressen. Självklart skall muslimska flyktingar assimileras, varför skulle de få vara utövande muslimer oaktat vilken gren av den religionen de råkar tillhöra.

"Om de människor som ryar om att Europa är intolerant har rätt, om där faktiskt fanns xenofobi och förtryck av muslimer, då skulle vi ha sett motsatsen. Det skulle ha skett ett muslimskt uttåg ur Europa."

Givetvis har Ayaan Hirsi Ali rätt - om nu muslimerna på något sätt diskriminerades eller förföljdes i Europa så skulle de förstås alla återvänt till de krigshärdar de kommer från. Så gör väl alla människor på flykt?

Man hade hoppats att europeiska medborgare, i en kontinent med erfarenheter från Förintelsen, bättre förstod vikten av de demokratiska principerna.


Dilsa Demirbag-Stens reflektion (hittad via Sakine Madon)är väl värd citera och kontrastera med den djupt frihetsfientliga syn som Ayaan Hirsi Ali representerar.

1 kommentar:

  1. Dilsas mening "Att omfamna muslimer bara för att de är muslimer är inte mer djupsinnigt än att stöta bort dem för att de är muslimer" lägger väl fast den riktiga principen och kan för övrigt praktiseras på socialdemokrater, centerpartister och en massa annat också.

    SvaraRadera

Även om det förstås är tillåtet att lämna anonyma kommentarer så uppskattar jag om du anger namn i där för avsett fält.