20100717

Bra läsning om sexköpslagen

Ett angrepp på samhället: "Man vet ju att sexköpslagen inte är bra för sexsäljarna utan har gjort dem mer utsatta. Ändå behåller vi den. Det kan bara betyda att lagen inte främst är till för dem som säljer sex, utan för att lära medborgarna god sexualitet.
Att "markera" mot det smutsiga i att köpa sex prioriteras högre än att faktiskt hjälpa dem som man, åtminstone i teorin, betraktar som offer för detta smutsiga. Sexköp är ett brott mot den allmänna ordningen, vilket gör sexköpslagen till en ren morallag."

Lisa Magnusson beskriver sexköpslagens egentliga syfte och konsekvens på några få rader. Hittar den debattartikeln via Helena von Schantz som refererat till den på Liberati. Från samma källa leds jag till Alice Teodorescus artikel på Aftonbladets debattsida där hon skriver
Historien om den påstådda sexaffären är en skandal. Men inte på grund av det som eventuellt hänt, utan på grund av den unkna syn på människors fria val som råder i Sverige.

Sverige är ett land dränkt i dubbelmoral. En dubbelmoral som dessvärre inte är detsamma som en dubbelt så bra moral.


Och självklart har Teodorescu rätt när det gäller vår "unkna" syn på människors fria val. Däremot är jag inte helt säker på påståendet att vi skulle vara dränkta i dubbelmoral, ett begrepp som för mig åtminstone betyder att ha en officiell moral och leva efter en annan. Vi är i själva verket dränkta av en sexfientlig på "västerländsk humanism och kristna värderingar" grundad moral. Den är förstås, som otaliga exempel visar, ofta exempel på dubbelmoral i den meningen att dess ledande förespråkare/uttolkare ofta visar sig bryta mot det påbjudna samtidigt som de straffar/skuldbelägger andra som gör detsamma.

Såväl Magnusson, von Schantz som Teodorescu bidrar till den debatt om sexköpslagen som den famösa sexköpslagsutredningen gett upphov till. Utredningen föredömligt sågad av Louise Persson och Laura Agustín på SvD Debatt.


Technorati Tags:
, , , , ,


4 kommentarer:

 1. Michael Svantesson17 juli 2010 10:43

  Hej Peter! komplicerad fråga. I Holland där man valt en annan väg sen lång tillbaka, har man funnit att tvånget mot de prostituerade är långt värre än man anat,trots stor öppenhet. Men visst är det en morallag o att tvinga människor att smyga o dölja denna verksamhet är ju absolut en stor nackdel främst för kvinnorna.
  Tyvärr tror jag dock att de flesta kvinnor som säljer sex kommer fr. en bakgrund som är helt annan än stabil o trygg o att envisas med att påstå att det är ett "fritt val" mellan 2 vuxna är väl naivt. Vem av dina dina vänner skulle du kunna tänka dig kunna ingå i ett sådant avtal mellan 2 vuxna?? Hälsn fr Michael Svantesson

  SvaraRadera
 2. Vet inte om jag eller andra påstått att det är ett fritt val, snarare att det borde vara det. Det innebär förstås, och det tror jag alla legaliseringsförespråkare tycker, att man måste ha mekanismer som säkrar just det. Om det sen innebär att inga vill så OK - här är det principen om allas rätt till bestämmande över nyttjandet av sin kropp som gäller och de åtgärder som krävs för att säkra att ingen tvingas måste utformas utifrån denna grundläggande princip. Att verksamheten inte är kriminaliserad tror i alla fall jag är en avgörande faktor för att möjliggöra effektivt stöd till de som ofrivilligt utövar den nu.

  Frågan är ju varför vi har lagar som skall hindra just sexuella tjänster medan det är tillåtet att använda samma kropp för t.ex. massage (antar med undantag för genitalier)

  SvaraRadera
 3. Jag tror att de som betalar för sex gör det för att slippa ansvar bl.a. eller som en bekant sade till mig, "man vill göra rätt för sig och därför betalar". Hur tolka detta?
  karolinda_lind på Twitter

  SvaraRadera
 4. Det fattas en part i debatten och det
  är de män som säljer sex till andra män
  (och i en del fall kvinnor).

  RFSL har just nu en översyn av detta
  och skall uppskatta hur stort detta
  är men sen tidigare så säger polis och socialarbetare att det märks tydligt i samhället.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fler-pojkar-an-flickor-saljer-sex_435659.svd

  http://www.sydsvenskan.se/sverige/article136316/Ny-grupp-man-saljer-sex-till-man-via-natet.html

  SvaraRadera

Även om det förstås är tillåtet att lämna anonyma kommentarer så uppskattar jag om du anger namn i där för avsett fält.