Gadgeten innehöll ett fel

20090822

Vissa skall inte öppna munnen

Bodström kräver fler poliser till Södertälje: "– Lagen måste ändras så att det blir lättare att övervaka, säger Thomas Bodström.

Mer polisresurser och en lagstiftning som gör det möjligt för skolorna att själva bestämma om kameraövervakning – det var budskapet Thomas Bodström hade när han i egenskap av ordförande i riksdagens justitieutskott besökte Hovsjö i går för att informera sig om branden.
– Det brinner en skola om dagen i Sverige och det visar att lagstiftningen om kameraövervakning måste ändras, vilket jag också tänker göra så fort jag får chansen – det är ett vallöfte! Lagen måste ändras så att det är den enskilda skolan och inte kommuner och länsstyrelser som ska avgöra om det behövs kameraövervakning, säger Thomas Bodström"

Jag har av och till haft anledning att rikta kritik mot Thomas Bodströms inflytande över socialdemokratisk politik särskilt när det gäller integritetsfrågor. Tyvärr finns det anledning att göra det igen. Jag tror inte Bodström överhuvudtaget fattar problemet. Enligt LT uttalar Bodström inte bara det som framgår av citatet ovan utan han verkar också hävda att integritetskränkningar kan graderas och ställas mot varandra varvid "den värsta" kränkningen kan motivera andra. Intellektuell förmåga efterlyses. Jag tänker också efter bästa förmåga fortsatt bekämpa integritetshotande åtgärder inklusive det "vallöfte" populisten Bodström uttalar. Vi skall överhuvudtaget inte ha några fler lagar som möjliggör ökad övervakning. Vi skall om något sätta igång och ta bort sådana som redan finns.

Sen är det ju intressant detta med vår kränkta tid. Enligt Bodström så är det tydligen oerhört integritetskränkande för, antar jag, lärare och elever om deras skola bränns ner, är det det också om den brinner upp undrar man. Jag vet inte om jag hänger med där. För mig är det integritetskränkande om någon t.ex. bryter upp ett skåp och rotar i en elevs grejor - inte om samma skåp brinner upp. Men idag vet man ju inte längre - var det inte för några år sedan några studerande på lärarhögskolan som ansåg sig kränkta när de fick betyg motsvarande sina kunskaper?

Skolor brinner särskilt under augusti veckan/orna före skolstart. I Södertälje har vi också sett en rad kommersiella fastigheter brinna på senare tid. Ödehus med vitesföreläggande verkar också ha en tendens att brinna i staden. Bilar brinner också relativt ofta i vissa områden, men förstås lite varierande frekvens. Är det samma upphovsmän till dessa olika typer av bränder eller är det så att vissa (en del bilbränder) skulle kunna antas vara försäkringsbedrägerier, att brandattentaten mot butiker gjorts av någon förvirrad aktivist med oklar målsättning, att en del bränder faktiskt startas av en eller flera pyromaner och att vi har en eller flera mindre grupper av frustrerade ungdomar som just ser skolan som en symbol att avreagera sig på/tända på. Det senare, alltså stökiga ungdomar som ställer till de sista veckorna på sommarlovet är ju inte precis nytt och inte specifikt för Södertälje. Kameror har dock ingenting att göra med möjligheterna att begränsa detta.

2 kommentarer:

  1. Varför skall vissa inte öppna munnen? Har bara några av oss yttrandefrihet? Gäller den inte dem som tycker annorlunda än du?

    Jag blev förvånad över rubriken, framförallt för att det var just du som skrev den :)

    SvaraRadera
  2. Eva, precis som du sannolikt förstår så syftar förstås rubriken på risken att grodor hoopar ut och inte på att jag skulle vilja undertrycka någons rätt att uttrycka åsikter. När man gör det i partiets namn kan jag dock tillåta mig att tycka att de är oönskade.

    SvaraRadera

Även om det förstås är tillåtet att lämna anonyma kommentarer så uppskattar jag om du anger namn i där för avsett fält.