Gadgeten innehöll ett fel

20101014

Fascistisering av skolan i Södertälje

Dottern berättar om nya regler i matbespisningen på Västergård (där några kommunala gymnasieskolor samsas):

1) en lärare skall följa klassen till matsalen och där tillsammans med personalen övervaka

2) eleven måste visa upp sitt passerkort för att få mat

3) varje elev har fått ett "mynt" som måste lämnas för att bli serverad mat (man får inte ta själv)

4) när man ätit färdigt och lämnar tillbaka tallriken får man tillbaka "myntet"

Så här tycker tydligen ansvariga på gymnasieskolor att man behandlar 16- 19-åringar bara för att några slabbar och att man tror att det förekommer att andra än elever äter i matsalen.

Detta samma dag som det meddelats att den hittils yngsta person som fått en riksdagsplats är 18 år - lagstifta går alltså bra men ta mat själv klarar de inte. Det hela luktar kollektiv bestraffning en rent fascistisk uppfostringsmetod (och detta i en kommun som har en socialdemokratisk ordförande i utbildningsnämnden)


Technorati Tags:
, , , ,


9 kommentarer:

 1. vad tråkigt. vad tänker man med? hur tänker man?

  SvaraRadera
 2. Ojoj, absurt. Nästan lika absurt som att man i Österåker byggde ny gymnasieskola men tyckte sig inte ha råd med matsal...

  SvaraRadera
 3. Anders, tänker gör man nog inte i en kommun där vänsterpartisterna är de starkaste förespråkarna för kameraövervakning och där samarbetet med miljöpartiet leder till häxjakt på centrumhandelns kunder (de är ju till viss del bilister)

  SvaraRadera
 4. Oj, verkar ha slagit runt för somliga i kommunalhuset i s-tälje.

  jag som trodde att mp gillade centrumhandel eftersom de vill ha bort/stoppa utbyggnad av nya köpcenter... om ingetdera får existera kan man undra var folk ska köpa sina pinaler.

  även vänstern är ju lite knepig. känner personligen några som är fria som fåglar, så att säga och rent intuitivt fattar att folket/människorna/medborgarna inte växer och mår bra av övervakning. Att det istället på sikt accelererar samhället att bli kallare hårdare, misstänksammare. Ordningsmakten blir så fjär.

  men det finns tydligen en del vänster som har de mest bisarra uppfattningar.

  nå, det finns knäppgökar i s också.

  SvaraRadera
 5. Thomas Johansson19 oktober 2010 13:58

  Hej Peter och övriga,

  Några nya regler enligt inlägget har inte införts. Jag har dubbelkollat detta med kostchefen i Södertälje kommun. Det har dock förekommit flera diskussioner om matsituationen på dessa tre gymnasieskolor (som delar matsal) med anledning av den situation som förekommit där under ett par månader. Diskussionerna har förts tillsammans med skolornas ledningar och representanter för eleverna.

  Det handlar för det första om att ett antal elever inte följer uppsatta ordningsregler – man stökar, plockar inte undan efter sig, är taskig mot personalen et cetera. Det handlar även om att man har ett större antal ”snyltgäster” varje dag, d v s personer som äter gratis i matsalen utan att ha rätt till detta.

  Problemen är stora och har lett till obehag för såväl elever som personal. Därför är det inte så konstigt att man haft omfattande samtal om vad som kan göras för att komma till rätta med svårigheterna. Efter sommaren har matsalen till exempel anställt två personer vars enda uppgift är att finnas i matsalen för att på olika positiva sätt försöka åstadkomma en mer trevlig måltidssituation. Trots detta har situationen inte förbättrats.

  Jag har alltså full förståelse för att man nu resonerar kring andra tänkbara insatser. Men man kommer bara att besluta om åtgärder som skolorna och eleverna ställer sig bakom, till exempel i dessa typer av ”matråd”. Det är alltså inte så att några politiker eller byråkrater tänker införa regler över någons huvud. Inte heller kommer det att genomföras regler som innebär någon form av kollektiv bestraffning. Det är alltså de närmaste inblandade som bör avgör vilka exakta regler som gäller i matsalen.

  (För att ändå vara tydlig: Jag ser inga problem i din andra punkt, Peter. Det är väl inte så konstigt att man får visa upp någon form av passerkort eller motsvarande som visar att man har rätt att äta – i synnerhet som om man på så vis kan komma till rätta med ett omfattande snyltätande? Liknande system finns idag på ganska många arbetsplatser, utan att man för den skull känner sig dåligt behandlad. Jag skulle också gärna se att man mer resolut tog ifrån ett antal stökiga elever deras passerkort och tillgången till matsalen under en period. Det är inte acceptabelt att få sabotera för andra människor utan att det även för med sig tydliga negativa konsekvenser.)

  Visst f-n är det trist att ett gäng idioter får sätta tonläget i en matsal och förstöra för alla andra. Men vi är väl ändå överens om att skolorna, matsalen och eleverna gör rätt som med olika åtgärder försöker lösa situationen? Jag är i alla fall övertygad om att det är det enda långsiktigt framkomliga sättet. Dessutom tror jag inte att eleverna själva kommer att gå med på lösningar som upplevs fascistiska.

  Alternativet är att jag och politikerna utbildningsnämnden ska styra upp ordningsreglerna i samtliga kommunala matsalar. Och det tror jag inte vore så särskilt lämpligt.

  Thomas Johansson
  Ordförande i utbildningsnämnden (S)

  PS. Jag hoppar över diskussionerna om övervakningskameror och skolmatsalar eller inte. Låt mig bara konstatera att dessa frågor inte är riktigt så svarta eller vita som ni ger uttryck för.

  SvaraRadera
 6. Thomas, så när min dotter berättar om nya regler hon blivit informerad om så är det inte nya regler utan gamla?

  De har ju t.ex. inte haft denna dubbelkontroll som ligger i att både visa passerkort och dessutom någon slags mynt tidigare. Tror inte heller att de följts av lärare till matsalen tidigare. Men det förstås hon driver väl bara med mig kostchefen vet förstås bättre.

  SvaraRadera
 7. Thomas Johansson20 oktober 2010 08:44

  Min fru arbetar även i ett av dessa gymnasier och berättar för mig att inga förändringar (av typen mynt) är införda. Din dotter kanske har blivit informerad av regler som just nu diskuteras?

  SvaraRadera
 8. Försökte faktiskt kolla det igår (med henne alltså) och det förefaller som om de snarast informerats om nya regler men att de ännu inte är införda. Ska be henne kommentera detta själv.

  SvaraRadera
 9. Min lärare berättade att han hade suttit på ett möte där situationen hade beskrivits och lösningar diskuterats. Detta var slutsatsen.

  Beslut som fattas över våra huvuden är inte helt främmande, vi får ju t.ex. snart nya lokaler.

  Sedan får någon väldigt gärna peka ut vilka dessa två personer som är anställda för att "åstadkomma en mer trevlig måltidssituation".

  SvaraRadera

Även om det förstås är tillåtet att lämna anonyma kommentarer så uppskattar jag om du anger namn i där för avsett fält.