Gadgeten innehöll ett fel

20091011

Tok, är det mig de talar om?

Att köpa sex är ingen mänsklig rättighet, det är att köpa sig rätten att kränka en annan människa.: "Idag manifesteras tokliberalismen av riksdagsledamot Federley som vill avskaffa sexköpslagen."

Jag håller på att radikalt omdefiniera mig själv. Alldeles nyss var jag tvungen att konstatera att jag tillhör gruppen äldre. Nu får jag till det foga att jag också är en tok - det senare tydligen en kategori som vice ordförande i socialförsäkringsutrkottet använder i skrift för människor som inte delar hennes åsikter - man undrar vad vi kallas bakom skål och vägg.

10 kommentarer:

 1. Nu blev jag lite arg kan jag säga!

  Jag var en av dem som var uppe och diskuterade motionen som föreslog kriminalisering av sexköp när det begav sig på västerbottens partidistrikt för rätt många år sen. Vi var rätt eniga där i Skellefteå när vi ville kriminalisera torskarna. Sen gick också motionen igenom på partikongressen och en lag kom till stånd. Jag tycker fortfarande att det var helt korrekt.

  Jag anser nog inte att jag använde moraliska argument. Och om jag gjorde det så var det mer torskarnas moral som var uppe. Om varför jag ansåg att man inte kan köpa en kvinnas sexuella tjänster. Eller en mans för den delen.

  Men om det är OK för dig så kanske du kan öppna bordell där du säljer dina döttrar och din fru om du har nån. Kanske din syster kan ingå i personalen. Kanske vill du sälja din gamla mamma till någon hugad spekulant Det är ju ingen stor sak enligt dig! Eller är det någon annans döttrar som ska säljas?

  Det vi efterlyste då var ett bra stöd för de kvinnor som ville ta sig ifrån prostitutionen och få ett bättre liv. Vi ansåg nog inte att dessa kvinnor har ett bra liv... Där finns det fortfarande en hel del att göra.

  Att jämföra sexköp med verksamheten hos en utbildad massageterapeut är bara pinsamt.

  SvaraRadera
 2. Britta, jag har förstås ingen aning om vilka argument du använde. Att du/ni uppenbarligen inte klarade av att diskutera frågan utan moraliska övertoner framstår ju rätt uppenbart bland annat för det fåniga avvisandet av det faktum att vi alla säljer våra kroppar på lite olika sätt dock. En del av oss prostituerar oss ju också fast inte sexuellt dvs säljer vår intellektuella kapacitet.

  När det gäller att sälja mina döttrar så (fast jag knappt tycker att det är värt att bemöta) undrar var någonstans jag har skrivit att jag är för prostitution, för rätten att sälja andras kroppar?

  Det jag säger är att utgångspunkt för en moralfri lagstiftning skall vara att en vuxen person själv skall ha rätt att avgöra om han/hon vill erbjuda sex mot betalning - ingenting annat. I övrigt - vilket också är utomordentligt lätt att inse - så skall vi naturligtvis ha ett samhälle där ingen riskerar tvingas sälja sex mot sin vilja eller av nödtvång (vare sig det handlar om missbruk, övergrepp eller fattigdom som är orsaken).

  SvaraRadera
 3. Förresten - om något av mina barn skulle välja att sälja sex så skulle jag respektera dem lika mycket för det, älska dem lika mycket för det. Hade de på något sätt tvingats till det.....(väljer jag att inte här i detalj redogöra för vad jag skulle göra)

  SvaraRadera
 4. Hedrar dig i alla fall att du inte vill vara hallick åt din familj!

  Men handen på hjärtat Peter: Hur stor andel av alla prostituerade tror du gör det av fri vilja? Och vad är fri vilja. En gräns måste dras och enklast är att dra den där den går nu. Tyvärr så har det visat sig att det inte är särskilt många som fällts för sexköp. Men det säger kanske mer om hur polisen prioriterar sina arbetsinsatser. Skärpning anbefalles.

  Sen kan jag inte påstå att jag delar din syn på hur man definierar prostitution. I så fall är alla lönearbetare prostituerade. Och det vet jag inte om jag skriver under på. Inte så många andra heller.

  SvaraRadera
 5. Nu tänkte jag på prostitution i överförd bemärkelse när jag skrev om andra typer.

  Uppriktigt sagt så har det ingen som helst betydelse för denna diskussion huruvida de för ögonblicket aktiva prostituerade är det av fri vilja eller inte. Hur vi skall se till att ingen skall behöva göra det (eller andra förhatliga sysslor) är nämligen en helt, upprepar helt, annan fråga. Först bör vi reda ut huruvida det är en mänsklig rättighet att bestämma över sin kropp - jag råkar tycka det inklusiva vad man gör med sin sexualitet (om man hävdar något annat så sysslar men med sexualmoral - den får man förstås propagera för men snälla låt bli att använda morallagar). Sen kan vi diskutera hur vi skall se till att ingen gör något med sin kropp mot sin vilja.

  SvaraRadera
 6. Du menar på fullt allvar att en kvinna som säljer sin kropp och uppmanas att piska en annan människa eller låta sig själv piskas gör det helt frivilligt även om hon inte själv har den läggningen????? Eller menar du att det är översexualiserade kvinnor som aldrig får nog, som kan få gå på gatan. Jag förstår ärligt talat inte riktigt vad du menar!

  Det var så tidigare i Sverige att folk bokstavligen arbetade ihjäl sig ute på skiften i den tunga verkstadsindustrin. Min farfar var en av dem. Stig Sjödin har beskrivit hur det var i bland annat "Sotfragment". Bernt Olof Andersson har också skrivit om detta.

  Arbetarna stod med sina tänger i valsverket i Sandvikens Jernverk för att ta emot det glödheta götet och kasta in det i nästa vals. Det var på vintern tjugo minusgrader i ryggen och flera hundra grader varmt i ansiktet. Man var tvungen att ta dessa arbeten för att kunna försörja sin familj. Kalla det prostitution om du vill; jag gör det inte.

  Dessa arbeten finns inte längre. I alla fall inte i vårt land. Ingen saknar dem.

  Det hedrar Sverige att vi har en lagstiftning som förbjuder en människa att köpa en annan människa för att ha som slav under några timmar.

  SvaraRadera
 7. Nu har jag inte längre någon aning om vad jag menar - piskor, varifrån kom dom? Och om vi nu tar in dem i diskussionen så måste du väl ändå inse att du utgår från din syn på sexualitet, din sexualmoral. Jag är inte intresserad av just piskor men skulle inte komma på tanken att anse att det är orimligt att någon annan kan tänkas gilla att antingen piskas eller piska eller både ock. Att alla inblandade gör det av egen vilja - självklart, annars får det naturligtvis inte förekomma.

  Vi har uppnått drägliga arbetsförhållanden för nästan alla yrkesgrupper genom facklig kamp. Det är väl bra och visar vägen. Så skall vi förstås fortsätta att arbeta, ibland kompletterat med lagstiftning som dock utgått från kraven resta i kampen.

  SvaraRadera
 8. Läs det här också är du snäll.

  http://www.alba.nu/motvallsbloggen/?p=1494

  för övrigt godnatt!!!

  SvaraRadera
 9. Nu tillför väl Kerstin Berminge inte särskilt mycket. Hon gör precis som så många andra - klarar inte av att skilja på principfrågan som handlar om rätten till självbestämmmande från frågan om hur vi kan se till att människor faktiskt kan utöva detta sitt självbestämmande.

  Kan kvittera lästipset med Petra Östergren, även om det sällskap jag därmed placeras i kanske inte tillhör mina favoriter i övrigt.

  SvaraRadera
 10. Här har du i alla fall en socialdemokrat som håller med, Peter. Jag tycker det är lite lustigt hur mycket fördomar om sexköp som florerar av de som tror sig veta så himla mycket, och naturligtvis utan att fråga sexsäljarna vad de själva tycker. Det är smått roande att så många anser att det aldrig kan finnas en kvinna som triv med att sälja sex. Men att en man kan trivas med det, det accepterar man! Maken till ojämnställd sexualsyn.

  Jag har genom debattforum och bloggar lyssnat till ett flertal eskorter och de är verkligen inte människor som "hyr ut sig själv som slavar i några timmar". Tvärtom. Det här är starka kvinnor som vet att säga ifrån. De har strikta krav både på kunden och vad de ställer upp på och under mötet är det dom som sätter reglerna.

  Sen om sexköp är en önskvärd företeelse i samhället är en annan sak. Poängen är att man inte gör någon en tjänst genom att beröva den människan rätten att bestämma över sin egen kropp. De som tror sig stå på sexsäljarnas sida, bör läsa åsikterna de personer har som man påstår sig värna om. Det är inte svårt att hitta deras bloggar.

  SvaraRadera

Även om det förstås är tillåtet att lämna anonyma kommentarer så uppskattar jag om du anger namn i där för avsett fält.