20091122

Jag har fått ett gigantiskt problem

Bodström toppar S-listan i Stockholm: "Hur ser då Bodströms programförklaring ut inför valrörelsen 2010?

– Att motverka segregationen i länet och de stora ekonomiska och sociala skillnader som finns blir viktigt. Men vi ska inte jaga medelklassen. Däremot ska de allra rikaste dela med sig till de fattiga, säger han."





Tydligen fastställdes partets riksdagslista på en valkonferens i Södertäljes stadshus under gårdagen. Några få av de deltagande såg jag när de passerade Kantro på väg till eller från det öppna möte som hölls på Politikertorget. Listan toppas av Thomas Bodström. Det kan jag inte acceptera, dvs jag kan inte tänka mig att lägga min röst på en lista som innebär att Thomas Bodström får en riksdagsplats. Skälet - och jag har ju skrivit om detta tidigare - är att han inte är en politiskt pålitlig kraft när det gäller grundläggande demokratiska fri- och rättigheter. Detta har han demonstrerat som minister och jag har inte sett några uttalanden av honom därefter som skulle få mig att tro att han förstått sådana begrepp som t.ex. personlig integritet.

Nu vet jag således inte hur jag skall göra med mitt partipolitiska engagemang under det närmaste året, detta i synnerhet som uppenbarligen bara jag har denna uppfattning, se t.ex. Per Westberg.

Så här ser annars listan ut i sin helhet:

1. Thomas Bodström, Nacka

2. Maryan Yazdansar, Solna

3. Mikael Damberg, Solna

4. Carina Moberg, Huddinge

5. Björn von Sydow, Sigtuna

6. Christina Zedell, Botkyrka

7. Tommy Waidelich, Sundbyberg

8. Ingela Nylund Watz, Södertälje

9. Yilmaz Kerimo, Södertälje

10. Meeri Wasberg, Haninge

11. Ardalan Shekarabi, Nacka

12. Agneta Karlsson, Järfälla

13. Magnus Hedberg, Täby

14. Evin Cetin, Södertälje

15. Leif Nyberg, Huddinge

16. Mariam Osman Sherisay, Sundbyberg

17. Jan Emanuel Johansson, Norrtälje.

Andra om detta på Knuff

12 kommentarer:

  1. Det stora problemet för (s) är att de inte vågar ta ställning för något alls. Istället gör de alla lagom missnöjda. För att tillfredställa medelklassen i storstäderna så överger de klassisk (s)-politik och gör alla s-väljare som inte bor i storstäderna förbannade.
    Slutsatsen blir att (s) inte blir något stort hot i valet 2010 och Mona Sahlin tvingas avgå efter valet.

    SvaraRadera
  2. Det måste finnas aggressioner som inte har med socialdemokratisk politik att göra i dessa inlägg. Vi är ett demokratiskt parti som tagit ställning till vissa principer på kongressen. Sedan återstår att utforma politiken i detalj och i samverkan med V och MP.Jag möter väljare varje dag som nu bara önskar att de politiker som erbjuder ett alternativ till alliansen kommer ut i landet med sin berättelse.

    SvaraRadera
  3. Inge, jag har i ett nu rätt stort antal år argumenterat för en mer frihetlig socialdemokratisk politik. Några symbolfrågor för detta är personlig integritet, övervakning mer generellt men också politik på flera områden där vi fortsatt agerar överhet som vet hur massan skall uppföra sig/leva sina liv.

    Det är uppenbart mycket svårt att få stöd för en sådan inriktning, tvärtom tog ju kongressen beslut som går i motsatt riktning (föräldraförsäkringen som exempel) och valet av Bodström som första namn på riksdagslistan i länet är ytterligare en markering av att partieliten (för det är ju de som de facto formar politiken) fullständigt struntar i vår tids viktigaste demokratiska fråga - frihet för människor att själva och utan övervakning forma sina liv. Vi har kämpat för ett samhälle fritt från pekpinnar från överheten med likvärdiga förutsättningar för alla oavsett arv/miljö. När vi uppnått en dräglig välfärd och en relativt sett hög utbildningsnivå fortsätter vi som om folk inte kan bestämma själva och dessutom måste övervakas. Jag har problem med politikens inriktning - som den också symboliseras av personval.

    Och visst längtar folk efter en annan politik i vårt land, dock inte bara på att bli av med högerregeringen utan också på att få se en politik för framsteg, utveckling, rättvisa och solidaritet som passar vår tid.

    SvaraRadera
  4. En mer frihetlig socialdemokratisk politik låter som musik i mina öron. Jag skrev om sågverksarbetarna i Norrland. De bildade partiet i vår del av Sverige. De ville ha rösträtt,8 timmars arbetsdag,lön så att de inte behövde emigrera, rätt att träffa andra arbetare och bilda fackförening utan att sparkas från jobbet.De ville ha ett uns av frihet och möjligheter.

    Nu uppfattar jag att kongressen bestämde sig för
    en politik som ska ge människor faktiska möjligheter att bestämma över sina liv. Socialdemokratisk politik måste samtidigt ha mål,resurser och metoder som innebär att alla får dessa möjligheter.

    SvaraRadera
  5. Det kanske finns beslut som togs på jobbkongressen som går i rätt riktning - att lägga sig i vuxna människors fördelning av tid för att ta hand om mycket små barn tillhör inte den avdelningen.

    En mer flexibel ordning på arbetsmarknaden som innebär att man själv kan styra över ersättning t.ex. för att förkovra sig/byta inriktning vore bra. Ett skattesystem som faktiskt gör det möjligt att leva på sin lön också för de lågt avlönade borde vara en självklarhet. Ingen som har jobb skal vara beroende av bidrag/försörjningsstöd för att klara ett drägligt liv.

    Ingen som inte är skäligen misstänkt för brott och vars sak prövats i domstol skall behöva utsättas för någon som helst övervakning från statens/komunens sida.

    SvaraRadera
  6. Är man ett stort parti måste man ge utrymme för andras åsikter - inte minst om vi dessutom skall samjämka det med två andra partiers åsikter. man får väl löära sig att kompromissa. Dessutom så måste man tolerera att personer som inte faller en i smaken sätts upp på valbara poster. Där har man ju dessutom möjligenheten att propagera för och själv stryka kandidater.
    Kanske finns det en gemensam nämnare i det stora hela som det gäller att leta rätt på inte i alla sammanhang hacka upp sig på enskildheter.
    mvh
    Bo Widegren

    SvaraRadera
  7. Min spekulation är att Bodström inte är tänkt att bli justitieminister igen. Han inser nog sin egen begränsning. Under kongressen hörde jag honom tala i en mindre grupp och i en avslutande passus sade han något om sitt favoritintresse - att tala med ungdomar. Jag tror att han kommer att bli ungdomsminister och som en sådan anser jag att han är klippt och skuren. Han är ungdomlig(naiv? :) och kan sprida framtidstro.
    Vet du vilken lista Hansson hamnade på? IT-miljonären. Han med den rätta bakgrunden :)

    SvaraRadera
  8. Nu går det inte alls att stryka längre vilket är en klar brist i vårt valsystem. Dessutom är det inte personen Bodström jag har problem med utan den politik han står för. Sätts han upp överst på listan så blir det ju utomordentligt svårt att argumentera för densamma och tämligen ohållbart att alltid lägga till reservationen - med undantag för förstanamnet.

    Problemet är ju dessutom att den politik Bodström står för saknar attraktionskraft för de yngre åtminstone de som engagerar sig i integritetsfrågor, fritt Internet, fri programvara. Han är ju själva personifierandet av Bodströmsamhället.

    SvaraRadera
  9. Många gamla namn på listan och en del på
    väg in som varit med länge inom S-rörelsen.
    Förnyelse är det ju inte så mycket av.
    Evin Cetin då kanske.

    Håller med dig om TB.
    Han säger sig ju aldrig använda en
    kam och det säger rätt mycket.

    Mona Sahlin, Thomas Bodström, Thomas Östros
    som ex är ju snarare sänken än bojar för S.

    SvaraRadera
  10. Du har gigantiska problem!?
    Det är självklart främst inte de ungdomar du talar om som behöver berikas med framtidstro.

    SvaraRadera
  11. Jag tycker förstås att många borde dela problembeskrivning med mig och förstås inte bara de unga utan alla. Men visst behöver särskilt unga få känna framtidstro.

    SvaraRadera

Även om det förstås är tillåtet att lämna anonyma kommentarer så uppskattar jag om du anger namn i där för avsett fält.