Varför blir ordet "budgetunderskott" på modet när regeringen inte är S-ledd?: "Reformdrömmar som kostar pengar från en. Sänkta skatter från andra. När båda sakerna genomförs samtidigt och samtidigt som man misslyckas med jobben så återkommer det där ordet. Underskott. Alliansfritt Sverige tar upp detta också.
"(Hittat via knuff.)
Jag tror på sänkta skatter - kanske inte för att det med automatik ger fler jobb vilket högerregimen verkar tro utan för att det egentligen är nödvändigt. Det är nödvändigt inte för mig som är relativ höginkomsttagare (men det är kul att få någon/ra tusenlappar till att konsumera) utan för alla låginkomsttagare. För dem är det helt enkelt en livskvalitetsavgörande fråga - några hundralappar till i månaden betyder lite bättre mat, ett par skor till barnen, att man fixar tandläkarbesöket. Så länge vi sossar inte erkänner att detta är folks verklighet kommer många att uppleva bloggrubriker som "Jag vill inte ha sänkt skatt" som ett hån (fattar inte folk hur korkat sådant är?).
Att sedan högerregimen är så inkompetent att de (igen) lyckas åstadkomma ett gigantiskt underskott i de statliga finanserna utan att ha åstadkommit något av vad de gick till val på i form av ökad sysselsättning är ju sanslöst om än en mindre katastrof för landet. Men jag kan ändå inte låta bli att fundera över den möjliga indirekta effekten av skattesänkningarna - kan det inte tänkas att den ökade konsumtion som skattesänkningarna inneburit (kanske) minskar behovet av neddragningar inom t.ex. handeln alltså helt enkelt räddar jobb?
Tycker du också att det är bra att har särskilda skatteregler för de som har förmånen att vara friska och har ett arbete kontra dem som sjuka, arbetslösa eller pensionärer?
SvaraRaderaAlltfler måste söka underhållsstöd (socialhjälp), men det gör kanske inget bara de som får ut sin lön ograverad dessutom får en extra skarrerabatt.
Hej Peter
SvaraRaderaDet är inget fel på sänkta skatter om statskassan, dvs. vi inte behöver dem för våra gemensamma utgifter.
Skatteuttag är självklart inget självändamål. Däremot skall skatten tas ut efter bärkraft och så sker inte nu, anser jag. Jag har, precis som du, fått en rejäl, och jag menar rejäl, skattesänkning men det har skett på bekostnad av min gamla mamma, min pensionerade syster, min dödssjuke svåger, min cancersjuka svägerska, min om några veckor arbetslösa man och alla andra i deras situation. Det är inte frihet, jämlikhet, solidaritet och rättvisa. Utan rättvisa, ingen frihet. Orättvisa skatter på lika inkomst skapar ingen jämlikhet. Skattesänkningar som ger störst effekt på höga inkomster är inte solidariskt.
På grund av detta tar jag mig rätten att uttrycka att jag inte vill ha ytterligare skattesänkningar för egen del, oavsett hur korkat det låter. Det är heller inte ett hån emot låginkomsttagare, eftersom jag talar om skatt efter bärkraft. Alltså låga inkomster, och då menar jag samtliga inkomstformer, alltså pensioner, a-kassa, sjukpenning/sjukersättning, skall ha det skattesänkarutrymme som finns. Och till det inkomstskiktet hör inte du och jag.
När det gäller konsumtionsökning, för att sätta fart på landet, är det dessa grupper som har ett eftersatt konsumtionsbehov och som därmed skulle använda pengarna. I dessa grupper finns också många fattiga barn med stora behov.
Eva
Anonym - jag tycker att det är bra om den som har inkomst (oavsett vilken typ) kan leva på den. Alltså bör skatten sänkas för alla som nu har inkomster som, efter skatt, inte räcker till mat, hyra, kläder och annat av livets nödtorft.
SvaraRaderaEva - jag tar mig rätten;) att hävda att det är utomordentligt korkat och ett hån mot alla de som verkligen behöver sänkt skatt att rubricera artiklar (och liknande) med "Jag vill inte ha sänkt skatt". Ingen uppfattar att en sådan rubrik har sin tyngdpunkt på Jag.
SvaraRaderaJag gör väl rimligt klart att jag i övrigt har precis samma uppfattning när det gäller fördelningsfrågan som du. Däremot tycker jag att det har ett värde mera allmänt att hålla skattetrycket nere - jag tillhör ju de obskyra sossar som envist hävdar att det är bra ju mer egenmakt folk har - att ha stor egen kontroll över sin inkomst är en del i det.
Sen är vi nog rätt oeniga i när det gäller synen på staten. Jag är inte vi med statskassan, alldeles oaktat att en hel del skattepengar faktiskt kommer till nytta för oss alla.
ok jag som verkligen är fattig och får sämsta möjliga ersättning från a-kassan vill inte heller ha några skattesänkningar.
SvaraRaderaNågra hundralappar för mig (om ens det och som arbetslös får jag verkligen inte del av några skattesäkningar) som kan gå till typ rusta upp våra vägar, ha sjuksyrrorna kvar på sjukhuset - kanske t.om. öppna en fritidsgård, stimulera bostadsbýggandet och renoveringar - eller kunna köpa köpekaffe på stan.
Jag väljer nog det förra. Ett samhälle med höga skatter och stor offentlig sektor med uttalat mål att på allvar ha full sysselsättning är det som verkligen gynnar oss låginkomstagare. Kan jag avstå några sketna ören för att ha ett samhälle som fungerar så gör jag gärna det.
Ett samhälle med låga skatter där sådana fattigjon som jag går utan jobb, där sådana som du kan köpa den välfärd du behöver medans vi andra får stå med mössan i hand gynnar just dig och dina gelikar och inga andra.
Nej tack, jag klarar mig utan dina småsmulor i form av skattesäkningar.
Anonym, jag har lite svårt att ta anonyma på allvar men försöker:
SvaraRadera1. Har du a-kassa betalar du väl skatt
2. Jag har faktiskt ine sagt ett ord om hur jag tycker skattesänkningar skall finansieras. Du verkar utgå från att det sker genom sämre service från offentligt finansierade tjänster. Ett helt felaktigt antagande.
3. Du är den enda verkligt fattige jag känner till (och jag vet ju inte vem du är egentligen) som har "några sketna ören" att avstå ifrån. De jag känner till har underskott i sin privata ekonomi - får helt enkelt inte pengarna att räcka till, tvingas avstå sådant som de flesta skulle beteckna som nödvändigheter.
4. Jag vill ha ett samhälle där även lågavlönade/arbetslösa kan leva på sin lön/a-kassa. Jag vill inte någon skall behöva definiera sig som fattighjon och behöva få bidrag för att klara sig trots arbete eller a-kassa.
5. Höga skatter och full sysselsättning förutsätter inte varandra - var har du fått det ifrån?
Från vilken offentlig sektor tycker du att man ska ta ifrån då?
SvaraRaderaTänk på att det utrymmet som du tar ifrån kommer att fyllas ut av en privat aktör som kommer ebjuda samma samhällstjänst, fast med extra tillägg för att göra vinst på det. En åtgärd som skapar klyftor alltså.
Fundera alltid över hur otroligt mycket som du får i samhällsservice för din skattesedel. Det finns inget som slår det! :)
Sven, nog finns det ett och annat bland de offentliga utgifterna som skulle kunna reduceras. Brukar läsa Anders Nilsson uppmärksamt när han ordar om det.
SvaraRaderaMen mitt inlägg syftade främst till att uppmärksamma det absurda att en del av mina partikamrater faktiskt (även om de säger annorlunda) verkar se höga och högre skatt som ett slags självändamål och inte ser att det också begränsar handlingsutrymmet för den enskilde (ungefär som brukspatron gjorde för sina anställdagenom att sälja på krita i sin egen butik).
Men Peter, för en socialist är höga skatter ett självändamål. Det är iallafall så jag uppfattat det. Om den enskilde behöver större handlingsutrymme löses det bäst med hjälp av ett bidrag.
SvaraRaderaDet lustiga är ju hela tiden att man får karikatyrerna bekräftade. Varför sänka skatten så att den enskilde kan få göra sina egna prioriteringar när man i sann demokratisk (socialistisk) anda gemensamt kan bestämma vad den enskilde behöver?
SvaraRaderaJonas - du har missuppfattat vad socialism är. Tyvärr är det dock så, som jag också skrivit tidigare, att en del av mina partikamrater och en något större andel av vänsterpartisterna ju bekräftar dina "fördomar".
SvaraRadera