Gadgeten innehöll ett fel

20090912

Freedom Not Fear 12 september 2009

NSM Sverige: Pressmeddelande: Freedom Not Fear 12 september 2009: "Efter ett intensivt första år kantat av demonstrationer, debatter och en aktiv kamp för demokrati, integritet och rätten till fri kommunikation och ett samhälle fritt från proaktiv statlig och överstatlig övervakning samlas vi nu igen på Sergels Torg. Efter Hoppets Demonstration 16 september 2008 och sommarens Humlegårdsmanifestation samlas vi nu i ett flertal huvudstäder runtom i världen för att manifestera vår kamp för mänskliga fri- och rättigheter i den nya digitala samtiden."

Inte var vi många som samlades till ett i övrigt bra arrangemang (en stor eloge till Amanda Brihed och Svart måndag), de enda som kan se på deltagandet med någorlunda självrespekt är Piratpartisterna. Mina partikamraters närmast totala uteblivande skäms jag faktiskt för.

Mina anteckningar inför mitt anförande (det talade ordet gäller som man brukar säga):

Vi som samlats här representerar stora delar av det traditionella politiska spektrat. Trots att de frågor som för oss hit alltså inte är partiskilljande så samlar vi ännu bara minoriteter i de traditionella partierna - för mig är det en besvikelse. Metoden att inskränka vår frihet medelst rädsla har alltså varit mycket framgångsrik.

Bättre förr
övervakning och avlyssning var något som bara drabbade spioner (men det var vi inte särskilt bra på), kommunister (och de var ju förstås opålitliga) och riktigt skumma typer efter domstolsprövning
Vi lästa Orwells 1984 och fann det vara en obehaglig men inte särskilt sannolik skräckvision av framtiden

Idag har verkligheten överträffat dikten
all kommunikation avlyssnas
alla våra rörelser registreras och kan därför övervakas i allt större utsträckning


Idag är jag faktiskt förbannad socialdemokrat
alldeles före skolstart brann en skola i Södertälje - förre justitieministerna och min partikamrat Thomas Bodström besökte staden och myntade det fantastiska uttrycket - Men det är mer integritetskränkande att få sin skola nedbränd än att ha kameror installerade
en motion till den socialdemokratiska kongressen som skall avhållas senare i höst och som helt modest kräver ett moratorium när det gäller övervakningslagstiftning förslår partiledningen skall avslås!

Även om jag gärna deltar i denna enhetsfront mot övervakningssamhället så är det ändå min övertygelse att vi måste bli fler och många fler som höjer sina röster i alla partier. Till er alla säger jag alltså Fortsätt kämpa gemensamt och till mina partikamrater säger jag också Ring din kongressledamot!

7 kommentarer:

 1. Jag håller med dig totalt. Jag menar: vi vet ju vilket samhälle vi har i dag men inte vilket samhälle vi har i morgon. Vem som sitter vid makten och med vilka syften som man börjar snoka i våra register.

  Vi har väl inte glömt interneringslägren eller arbetskompanierna som var benämningen under andra världskriget. 600 - 700 svenska värnpliktiga män internerades. Tack och lov vaknade Sköld upp och satte stopp för militärens planer på att utöka antalet läger 1941.

  Därför är jag också motståndare till att skapa ett gigantiskt DNA-register. Det är åt h-e

  SvaraRadera
 2. Tvåhundra i Stockholm och drygt 20 000 i Berlin.
  Varför skall socialdemokratin samarbeta med borgare och piratpartister? Borgare är usla på att vara arrangör för dylikt. Samma sak 2008 och samma sak 2009. Nej socialdemokrater - svansa inte runt borgare och piratpartister.

  SvaraRadera
 3. Tycker du har helt fel minata. Vi har en usel historia på området, vi har alldeles för få aktiva och det är faktiskt en grundläggande fråga i en demokrati så det är rimligt att arbeta tillsammans med andra. Om det nu var 200 i Stockholm så kunde juvi sossar lätt ha dominerat tillställningen - sossar mot storebror gjorde väl ingen särskild nytta men vi deltar ju på lika villkor. Huvudarrangör var Nätverket Svart Måndag som väl är obundet.

  SvaraRadera
 4. Nätverket Svart Måndag leds av en folkpartist.


  Här är en kopia på mitt inlägg i Oscar Swartz blogg:

  Det går att jämföra Tyskland och Sverige i antal deltagare förra året och i år med samma upplägg.
  Om vi utgår från uppgiften 200 deltagare i Sverige och drygt 20 000 i Tyskland. Det är skillnad.

  Som socialdemokrat är jag förbannad på att Sossar mot Storebror ställde upp. Det naturliga är att Stockholms Arbetarkommun gör detta.

  Varför?

  Min åsikt är den att upphovsrätten, som är en grundpelare för en socialdemokrat, ifrågasätts i den svenska upplagan. Därför är 200 deltagare mumma i mina ögon.

  SvaraRadera
 5. 1. Får inte folkpartister vara mot övervakningssamhället?

  2. Varför är du som socialdemokrat förbannad på socialdemokrater som demonstrerar sin åsikt? I synnerhet om du tyckar att också andra socialdemokrater borde ställt upp.

  3. Upphovsrätt är väl ingen grundpelare för en socialdemokrat - det är en kapitalistiskt konstruktion från 1700-talet. Den bör förstås förändras!

  Inte var det någon som uteblev på grund av upphovsrätten.

  SvaraRadera
 6. i början av förra seklet stred liberaler som Fridjuf Berg tillsammans med socialister som Branting för en enhetlig skola.... Berg demonstrerade tillsammans med socialisterna 1 maj.

  Inga problem att samarbeta över partigränser i enskilda hjärtefrågor

  SvaraRadera
 7. Diskussionen i denna tråd handlar om Nätverket Svart Måndag (NSM) och inte principen samarbete. NSM är usla arrangörer.
  I FRA-frågan har de rödgröna en trepartimotion som ligger på utskottens bord. Vill borgarna i riksdagen icke ha den lagen får de väl rösta på bifall på den rödgröna motionen.
  Jag personligen kommer att kämpa för upphovsrätten och där har jag den socialdemokratiska riksdagsgruppens öra (Ja till IPRED-lagen 25 februari 2009). I den syn på upphovsrättfrågan som enskilda medlemmar i Sossar mot Storebror(SoS) dokumenterat i bloggar måste bekämpas. Och i de senaste demonstrationerna har SoS inte gjort helt lysande framträden. Och det glädjer mig.

  SvaraRadera

Även om det förstås är tillåtet att lämna anonyma kommentarer så uppskattar jag om du anger namn i där för avsett fält.