20110226

Parkering - nu ett lån till banken i Södertälje

Läste för någon vecka sedan i LT (en tidning vars webb inte är sökbar)att man skulle bygga om parkeringsautomaterna för att vid kortbetalning chippet ska kunna användas. Reagerade redan då på det märkliga i att kommunen valt att acceptera en ordning som förlänger tiden det tar att registrera sin parkering - uppenbar flathet tänkte jag då ju kommunen i detta fall borde uppträda som företrädare för de som ska använda automaterna. Använde först igår en sådan automat framför vilken det förstås bildades kö - 5 personer före och man får räkna med att det tar minst 5 minuter.

Blev nyss uppmärksammad av min fru på att nyordningen dessutom innebär att bank/kreditkortsföretaget lägger beslag på, reserverar, mellan 16 och 120 kronor varje gång (storleken på beloppet beroende på maxkostnaden per dag). När man checkar ut dras det faktiska beloppet men enligt information som delades ut (inte finns på automaten) så kan det ta ett par dagar innan det reserverade beloppet återförts till kontot.

Att kommunen accepterar dessa uppenbara försämringar är bara ett uttryck för inkompeten. Att banker och kreditkortsföretagen kräver dessa orimliga villkor, i säkerhetens namn, visar att samma inkompetens frodas där med. Att 2011 införa digitala system som försämrar för kunden, förlänger transaktionstiden och dessutom innebär att banken lånar mina (om än småbelopp) pengar utan ersättning är faktiskt tecken på att samma inkompetens är ett vida utbrett belopp.

Härom veckan råkade jag för övrigt ut för något liknande. Har i många år använt mig av Bromma flygplats och varit mycket tillfreds med att man kunnat använda kort för att checka in på parkeringen och sedan betala med samma kort vid utfarten. Nu har man - enligt på platsen tillgänglig personal - tagit bort denna möjlighet på grund av någon EU-regel - och återgått (med nya automater förstås) till den mycket irriterande konstruktionen där man får en biljett vid infart och sedan måste betala denna antingen i ankomsthallen eller genom att kliva ur bilen i en automat som placerats vid sidan av utfarten. Inkompetensen finns sålunda inte bara i Södertälje kommun, hos Visa och MasterCard, hos landets banker utan också på Luftfartsverket (och inom EU om det nu stämmer att det beror av EU-regler).


Technorati Tags:
, , , , ,


20110216

Förlorar alltmer tilltro till processen

Omstart efter S-kris kräver mer: "I rapporten finns alltså en del tänkvärt, en del som oroar, få spetsiga politiska förslag, men en organisatorisk att göra-lista. Återstår en ny partiledare och en partiledning som kan, vill och inte minst orkar ta kommandot och verkligen göra något åt saken.

"





Det är väl ett parti som inte så mycket funderar på personliga egenskaper och organisatoriska frågor utan istället med kraft ägnar sig åt att formulera politik som funkar, som faktiskt kan göra vårt samhälle givet dagens förutsättningar till ett bättre samhälle som behövs.

Nu väljer alltså arbetarekommunerna sina representanter till kongressen utan att ha en aning om vilken hållning dessa representanter har i förhållande till denna rapport, i förhållande till ännu ej kända förslag till partiledare/ledning. Patetiskt. Vad kan vi hoppas på blir resultatet av denna process?


Technorati Tags:
, ,


Röstar inte i kongressvalet

ner kommer man alltid: Ett skammens dokument. Ut med Baylan nu!: "
Vad ska jag skriva. Jag är så förbannad att jag varken vet ut eller in.

Efter många månaders arbete så släpper då socialdemokraternas kriskommission sin rapport. Och vad får vi. ”Omstart för socialdemokratin.” Som om vi har fått någon sorts tjuvstopp vid ett rödljus. Dokumentet liknar mest något där var och en av de i kommissionen ingående fått lov att behålla en av sina käpphästar. Tacka tusan för att det blir ett steg tillbaka, på stället marsch."





Metaforer är livsfarliga. Omstart är en sådan. Anders Nilsson har sannolikt rätt - själv har jag ännu inte hunnit ta del av kriskomissionens rapport - är upptagen med jobb, familjeangelägenheter, Kantro, bygdegård och inte minst samfälligheten.

Anders Lago har däremot läst samma rapport som Anders Nilsson men har ingen kritik att rikta mot den, inga egna tankar, saknar inget och kommenterar:
–Jag tycker att det är en bra rapport, den pekar klart ut vilka politiska områden vi ska satsa på, och jag håller med om det mesta de skriver. De pekar ut rätt riktning efter en bedrövlig valrörelse, och pekar ut jobbpolitiken som ett viktigt område som vi behöver utveckla.


I morgon är sista dagen att rösta fram representanter till kongressen. Jag kommer att avstå - skälet är att ingen från arbetarekommunen och ingen av kandidaterna bemödat sig om att kommentera mitt blogginlägg från häromdagen.


Technorati Tags:
, , ,


20110214

Tänka själv

Kämpa för rättvisa, frihet och… bakelser: "Högerdebattörerernas fattiga barndomar lär oss att Marx hade rätt som regel. Det är undantagen som växer upp i fattigdom och drar slutsatsen att det saknar betydelse eller att det är bra med skilda förutsättningar. Omvänt kunde Olof Palme växa upp i överklassen, ta juristexamen och utveckla någon sorts rättvisekänsla. Det är inte alltid människornas samhälleliga vara bestämmer deras medvetande – på gott och ont.

Vad de borgerliga debattörerna missar är att (v)i är så totalt ointresserade av deras privata historier. Det intressanta är deras åsikter. Vad vill de?"





Problemet är väl möjligen att vårt, dvs allas, samhälleliga vara i allmänhet bestämmer vårt medvetande vilket så många tycks helt omedvetna om, Det gäller inte bara hyfsat välbeställde borgerliga ledarskribenter, det gäller också många s.k. vänstermänniskor. Hur skulle man annars kunna förklara valresultat, melodifestivalintresse, politisk korrekthet i en massa frågor osv.

20110207

Still got the blues

Still got the blues for rock | 之乎者也: "


Used to be so easy

To give my heart away

But I found out the hard way

there’s a price you have to pay

I found out that love is no friend of mine

I should have known time after time

"




Finns inte så mycket att tillägga.


Technorati Tags:
, ,


20110206

Missade Persson

Det krävs någon som är stryktålig: "Att det gick dåligt i höstens val förklarar Göran Persson med att det rödgröna samarbetet "försökte kopiera den borgerliga alliansen"."





Missade Agenda tidigare ikväll (sherlock lockade mera) men ser att den gode herr Persson tycks ha klart för sig just det jag hävdat hela tiden - det rödgröna samarbetet var ett strategiskt misstag. Nu hade det inte hjälpt - partiet saknar styrsel, klarar inte riktigt av att få igång den diskussion som behövs utan harvar runt i person- och egenskapsträsket.

PS I morgon kanske man kan se inslaget i SVT Play - fantastiskt att det inte går direkt DS


Technorati Tags:
, ,


Vilka kongressledamöter ska man välja?

In Your Face: Det kom ett mail...: "I detta mail så läste jag följade rader: "Nu har jag fått en valsedel i min hand där jag finner ditt namn. Jag vill naturligtvis rösta på mina kamrater ifrån Norrtälje men jag skulle vilja veta vad du står i den stora frågan om vilken partiordförande vi skall ha. Min inställning är att det är för lite av idiologi i den politiska debatten. Jag har också lyssnat så mycket som möjligt på de kandidater och vad de står för och jag kan kostatera att det funnits ett antal partiledarkandidater.""





Funderar själv en del över detta - alltså vad kandidaterna till kongressen står för. Tillhör valkrets 5 (Södertälje och Botkyrka). Från arbetarekommunen i Södertälje har jag fått valsedel bestående av 9 namn, 5 från Södertälje och 4 från Botkyrka. De fem från Södertälje presenteras men ingen information ges om de från Botkyrka. Därutöver uppmanas man av arbetarekommunens styrelse att rösta på fyra namngivna kandidater från Södertälje utan annat motiv än att de är från Södertälje och röstmaximering krävs för att få dessa valda.

Presentationen av de 5 kandidaterna lämnar för övrigt mycket i övrigt att önska. Ingen kandidat är över 44 år, två är under 25.

  • Boel Godner ger ingen som helst information om vad hon har för syn på partiledarfrågan och inte ett ord om politiken. Dock får vi veta att hon alltid
    "känt lite extra för mänskliga rättigheter".


  • Gabriel Blomberg ser det som sin plikt att någon gång i livet aktivera sig politiskt. Han tycker att vi måste
    "börja presentera reformer för hur samhället ska förbättras"
    men avslöjar inget om hur de skulle se ut. Ingenting om partiledarfrågan.


  • Anna Bohman brinner för barn- och ungdomsfrågor men vi får t.ex. inte veta hur hon tänkt sig att vi skall få bukt med barnfattigdomen som ju är aktuellt just nu. Hon vill
    "arbeta hårt för att vårt parti ska växa"
    men uttalar inget om hur.


  • Alexander Lindholm är övertygad om att partiet behöver väcka reformlusten hos folket och tycker att vi
    "behöver tydliggöra våra tankar om en djupare demokrati".
    Ingenting om partiledarfrågan.


  • Nina Unesi (som är den kandidat arbetarekommunens styrelse inte tycker vi ska rösta på) brinner för att göra något åt barnfattigdomen, dock utan att förklara hur. Hon uttalar sig angående partiledarfrågan och förklarar att hon vill få
    "chansen att ta del av denna historiska stund som ombud".
    Någon uppfattning i frågan verkar hon dock inte ha.


  • Om de övriga 4 kandidaterna (från Botkyrka) får man ingenting veta - är ju helt patetiskt - annat än deras namn. Varken till dessa eller till kandidaterna från Södertälje får man med någon kontaktinformation. Antagligen utgår arbetarekommunens styrelse från att vi alla partimedlemmar har kontaktinfo till kandidaterna eftersom de ju uppenbarligen utgår från att alla måste ta kontakt för att överhuvudtaget få någon vettig info var de står politiskt och i partiledarfrågan. För det kan väl inte vara så att de förväntar sig att vi ska skicka röstboskap till kongressen?

    Uppdatering: Några andra har också skrivit på samma tema - Peter Högberg, Johan Westerholm, Sandro Wennberg, Aurora Gullberg m.fl.

    Technorati Tags:
    , , , , , , , , ,


    20110205

    Riktat eller generellt

    Sakine Madon: Ge riktat stöd direkt till barn: "Den som vill komma åt barnfattigdom gör därför bäst i att diskutera riktade stöd direkt till barnen."





    Är det så vi vill ha det - riktat stöd till barn från fattiga familjer (det är ju de som har försörjningsansvaret som är resurssvaga)? Det innebär ju en återgång till 1800-talets fattigvård där de resurssvaga och deras barn fick schavottera och med mössan i hand ta emot de allmosor de beviljats.

    Vill man hitta lösningar måste man inse att (oavsett vilka vi nu räknar som fattiga) att det finns såväl generella som individuella problem förknippade med denna fråga. Sedan 1960-talet har vi haft en situation som innebär att man inte kan försörja en familj på en (1) vanlig lön, än mindre då på en låg eller mycket låg lön. I de senare fallen räcker varken barnbidrag eller behovsprövade bostadsbidrag till för att uppnå en dräglig nivå - ett grundavdrag som helt enkelt befriar inkomster under t.ex. 20 000 från skatt kunde vara ett bidrag till att ge många ökat ekonomiskt utrymme utan att beröva dem värdighet.

    Individuella problem av typen missbruk är av en helt annan karaktär och förutsätter individuella insatser.

    I övrigt har Sakine Madon rätt när hon skriver:
    I det längre loppet gäller det att satsa på utbildning och arbete. Storstädernas olika delar behöver växa samman och integreras.

    När barn från olika klasser aldrig möts - utan delas upp i olika friskolor - är det inte konstigt att många saknar förståelse för hur det är att växa upp utan pengar.



    Technorati Tags:
    ,