20110226

Parkering - nu ett lån till banken i Södertälje

Läste för någon vecka sedan i LT (en tidning vars webb inte är sökbar)att man skulle bygga om parkeringsautomaterna för att vid kortbetalning chippet ska kunna användas. Reagerade redan då på det märkliga i att kommunen valt att acceptera en ordning som förlänger tiden det tar att registrera sin parkering - uppenbar flathet tänkte jag då ju kommunen i detta fall borde uppträda som företrädare för de som ska använda automaterna. Använde först igår en sådan automat framför vilken det förstås bildades kö - 5 personer före och man får räkna med att det tar minst 5 minuter.

Blev nyss uppmärksammad av min fru på att nyordningen dessutom innebär att bank/kreditkortsföretaget lägger beslag på, reserverar, mellan 16 och 120 kronor varje gång (storleken på beloppet beroende på maxkostnaden per dag). När man checkar ut dras det faktiska beloppet men enligt information som delades ut (inte finns på automaten) så kan det ta ett par dagar innan det reserverade beloppet återförts till kontot.

Att kommunen accepterar dessa uppenbara försämringar är bara ett uttryck för inkompeten. Att banker och kreditkortsföretagen kräver dessa orimliga villkor, i säkerhetens namn, visar att samma inkompetens frodas där med. Att 2011 införa digitala system som försämrar för kunden, förlänger transaktionstiden och dessutom innebär att banken lånar mina (om än småbelopp) pengar utan ersättning är faktiskt tecken på att samma inkompetens är ett vida utbrett belopp.

Härom veckan råkade jag för övrigt ut för något liknande. Har i många år använt mig av Bromma flygplats och varit mycket tillfreds med att man kunnat använda kort för att checka in på parkeringen och sedan betala med samma kort vid utfarten. Nu har man - enligt på platsen tillgänglig personal - tagit bort denna möjlighet på grund av någon EU-regel - och återgått (med nya automater förstås) till den mycket irriterande konstruktionen där man får en biljett vid infart och sedan måste betala denna antingen i ankomsthallen eller genom att kliva ur bilen i en automat som placerats vid sidan av utfarten. Inkompetensen finns sålunda inte bara i Södertälje kommun, hos Visa och MasterCard, hos landets banker utan också på Luftfartsverket (och inom EU om det nu stämmer att det beror av EU-regler).


Technorati Tags:
, , , , ,


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Även om det förstås är tillåtet att lämna anonyma kommentarer så uppskattar jag om du anger namn i där för avsett fält.